Saker att tänka på vid köp av nyproduktion

Att köpa en nyproducerad bostad skiljer sig ganska mycket från att buda och köpa en redan befintlig lägenhet eller villa. Vi sammanfattar processen åt dig.

Är du sugen på att köpa en nyproducerad lägenhet? Se samtliga nyproduktioner här.

Intresseanmälan

Många byggherrar tar emot intresseanmälningar på sin webbplats i tidigt skede, ibland flera år innan säljstart. Du förbinder dig inte till någonting men kan på så sätt få mycket bra förhandsinformation om projektet och inte minst när det är dags för säljstart.

Säljstart

När det närmar sig försäljningsstart kontaktas de som föranmält intresse. Information om projektet brukar också läggas upp på byggherrens webbplats och ibland finns det en visningslokal eller liknande nära bygget som man kan besöka för att se modeller, ritningar och skisser. Du som spekulant lämnar en köpanmälan.

Bokningsavtal – och avgift

Om du blir erbjuden en bostad tecknas ett bokningsavtal och en bokningsavgift ska betalas, som varierar beroende på byggherre. Bokningsavgiften är en del av totalsumman och dras av innan du betalar slutsumman på bostaden. Innan du betalar bokningsavgiften bör du ha allt klart med din bank: lånekalkyl, lånelöfte etc.

Förhandsavtal – och avgift

Förhandsavtalet tecknas när bostadsrättsföreningen har bildats och är ett avtal mellan dig som köpare och föreningen. Förhandsavgiften dras även den av från slutsumman. I vissa fall tecknas upplåtelseavtal direkt, beroende på hur långt processen kommit.

Val och tillval

Under tiden din bostad byggs får du oftast välja material i form av tapeter, kakel, köksluckor och annat. Du får ofta också besöka en visningslägenhet där du kan se materialen på plats och när det närmar sig inflyttning brukar du också få besöka din egen bostad för att mäta och liknande.

Besiktning

Några veckor före inflyttning kommer en oberoende besiktningsman att besiktiga din bostad. Då är det bra om du är med för att se att du har alla dina tillval på plats etc.

Upplåtelseavtal

När föreningens ekonomiska plan är godkänd och registrerad och alla tillstånd är på plats kallar mäklaren dig för att skriva under upplåtelseavtalet. Då får du också information om slutbetalningen, som oftast ska betalas senast några dagar innan tillträdet.

Slutbesiktning

Någon månad eller två före inflyttning är det dags för slutbesiktning. En kvalitetsansvarig deltar för att, enligt plan- och bygglagen, besluta om godkännande av hela entreprenaden.

Checklista för dig som funderar på att köpa nyproduktion

Granska det som inte syns:När du köper nyproduktion köper du faktiskt något som ännu inte existerar. Ändå har du som köpare ett ansvar att göra en noggrann granskning.

Undersökningsplikt: Trots att bostaden inte är byggd ännu har du en undersökningsplikt, speciellt när det gäller föreningens ekonomi.

  • Gå igenom föreningens finansiella plan i detalj.
  • Ta en titt på föreningens skuldsättningsnivå.
  • Försäkra dig om att du har en klar förståelse av alla avtal och de ekonomiska upplägg som diskuteras.

Känn till byggföretaget: Innan du förbinder dig, ta reda på mer om företaget bakom bygget.

  • Utforska tidigare projekt de har varit del av.
  • Kontrollera deras track record gällande förseningar eller oväntade kostnadsökningar.

Undersök områdets framtid: Förutom själva bostaden, vad mer planeras för området?

  • Ta reda på eventuella framtida byggprojekt i närheten.
  • Överväg hur dessa projekt kan påverka din framtida bostads ljusinsläpp, utsikt och vardag.

Förstå avtalen: Vet vad du förbinder dig till.

  • Bokningsavtalet är vanligtvis inte bindande men kan medföra vissa avgifter om du väljer att dra dig ur.
  • Både förhandsavtalet och upplåtelseavtalet är bindande avtal. Känn till konsekvenserna av dessa.

Planera för det oväntade: Köp av nyproduktion kan vara en långdragen process.

  • Överväg hur marknaden kan förändras under denna tid.
  • Sätt upp en ekonomisk buffert för oväntade förändringar i din ekonomi.
  • Tänk igenom och förbered en alternativ plan om något skulle förändras.

Slutsats:Att köpa en nybyggd bostad kräver noggrannhet och förberedelse. Genom att följa denna checklista och göra en välgrundad riskbedömning, ökar dina chanser att hitta din framtida drömbostad. Bestäm dig för att bo och inte bara investera, så kommer du vara på rätt väg. All lycka till!

LÄS MER: Hänger du inte med på alla ord? Läs vår ordlista för nyproduktion här.

Observera att detta är en generell beskrivning, villkoren kan skilja sig mellan olika byggherrar.