Bolånet för dig som inte har en fast anställning

Allt fler väljer bort fast anställning för att istället bli egenföretagare eller jobba med projektanställningar. Men storbankerna hänger inte med i förändringen.

– De nya arbetsformerna ska inte vara ett hinder för att få låna pengar till sin bostad, säger Johan Engkvist, bolånechef på Nordax Bank.

Arbetsmarknaden genomgår en stor förändring. Länge var begreppet fast anställning synonymt med trygghet och sund ekonomi – men delningsekonomin och digitaliseringen har bidragit till att kortvariga uppdrag blivit allt vanligare. 16 procent av alla svenskar, nästan var femte person, har idag en tidsbegränsad anställning. 

Läs mer om Nordax Banks bolåneform här!

Samtidigt ökar andelen konsulter och minientreprenörer som vill testa vingarna i ett eget företag.

– Det är en helt ny marknad som växer fram, där drömmen om att bli sin egen chef och få styra sin tid är eftertraktat, säger Johan Engkvist, bolånechef på Nordax Bank.

Anpassade till arbetsmarknaden

Den nya arbetsmarknaden ställer till problem för storbankerna, som tittar på lönehistorik när de beviljar bolån. Snabbt och effektivt, men inte särskilt rättvisande.

– Många egenföretagare väljer att ta ut en låg lön och kanske utdelning istället. Det har storbankerna svårt att hantera, medan vi ser till helheten. Vi tittar på betalningsförmågan de kommande åren, snarare än de senaste, säger Johan Engkvist.

Nordax Bank har tagit fram en bolåneform som riktar sig till kreditvärdiga privatpersoner med solid ekonomi som nekats lån från storbankerna. Lånen är anpassade till den moderna arbetsmarknaden med många olika anställningsformer.

– Det ska inte finnas några hinder för att få ett bolån bara för att man inte är fast anställd. Det gäller att se helhetsbilden och förstå kundens situation. Det finns en stor och ökande målgrupp privatpersoner som varken har skuldsaldo eller betalningsanmärkningar, men som inte anses kreditvärdiga av storbankerna eftersom de saknar kredithistorik eller för att de inte har en standardinkomst. Vi omprövar gärna deras bedömning, säger Johan Engkvist.

Läs mer om Nordax Banks bolåneform här!