Avgiftsfria månader är inte nödvändigtvis gratis

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt som är avgiftsfri under en period är inte helt gratis rapporterar SvD i dag. Drygt en fjärdedel av avgiftsfrihetens totala värde försvinner i skatt. 

Missa inte något på bostadsmarknaden – skaffa Hemnets nyhetsbrev. Skriv upp dig här!

Många bostadsförmedlare erbjuder just nu avgiftsfria månader eller år på bostäder. En viktig detalj för köpare är att drygt 22 procent av avgiftsfrihetens totala värde är skattepliktigt, förutsatt att bostaden säljs inom den period då den är avgiftsfri. De avgiftsfria månaderna ses inte som skattefri utdelning, istället ska det dras av på anskaffningsvärdet.

– Många byggbolag erbjuder just nu olika typer av rabatter vilket kan vara lockande för många bostadsköpare. Men det är samtidigt viktigt att informera sig om vad som gäller skattemässigt så att man inte åker på en tråkig överraskning när det är dags att deklarera, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Så här skriver Skatteverket på sin hemsida angående avgiftsfria månader, läs mer på Skatteverket.se:

”Den som erbjuds fria eller rabatterade månadsavgifter i samband med förvärv av en nybyggd bostadsrätt ska minska sin anskaffningsutgift med faktiskt erhållen rabatt. När bostadsrätten säljs kommer således rabatten att påverka beräkningen av kapitalvinsten.”