Så säkerställer du att lånelöftet blir ett bolån

Ett lånelöfte innebär inte nödvändigtvis att bolånet är klart. Det finns hinder på vägen som kan sätta käppar i hjulet, här har vi samlat några av fallgroparna. 

Det senaste om bostadsmarknaden – i din mejlkorg. Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

Att köpa en bostad är för de flesta den största investeringen i livet. Det är alltid bra att kontakta flera olika långivare innan du bestämmer dig. Två saker är avgörande för ifall du blir beviljad ett lån, Marknadsvärdet på bostaden och din betalningsförmåga. Du behöver finansiera en del av bostadsköpet själv, med en kontantinsats. Det innebär att långivaren inte lånar ut mer än 85 procent av bostadens marknadsvärde med bostaden som säkerhet.

Banken tar in information

Det är också viktigt att veta att ett lånelöfte inte säkert innebär att du blir beviljad ett lån. En detalj som kan vara avgörande för att ett bolån ska beviljas är att det går att säkerställa bostadens värde, skriver SvD. Banken tar in information om bostadens värde för att säkerställa att den är tillräcklig för att belåna, enligt bankens kriterier.

Banken gör också en bedömning av låntagarens möjlighet till att betala av lånet, skriver SvD. Genom att titta på hushållets inkomst och ställa den mot kostnader för lån, ränta och att leva kan banken identifiera eventuella brister.

Det kan vara en bra idé, innan du kontaktar banken, att göra en budget. Samla senaste månadernas räkningar och kontoutdrag för att se över din ekonomi. Du kan ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl för att se över din ekonomi.  Testa budgetkalkylen här!

Ska du köpa hus? Här får du hjälp med Hemets guide till husköpet.