Låt din situation avgöra om du ska binda räntan

Efter att Riksbanken höjt reporäntan till noll från minus 0,25 procent går åsikterna isär om det är rätt att binda räntan eller inte. Se till din egen situation, det menar Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer. – Jag tycker att hur du tänker och vad du väljer beror mer på din ekonomiska situation än på vilken typ av bostad du har, säger hon.

I vanliga fall är det något dyrare att binda sina lån i jämförelse med ett rörligt lån. I dag är läget så att det hos vissa banker är möjligt att binda ett lån med lägre ränta än vid ett rörligt lån. Det är en situation som är ovanlig, enligt Christina Sahlberg.

Sänk din bolåneränta – jämför banker med Compricer. Klicka här. – Vad vi kan se idag är att räntan kommer att vara låg ett bra tag framöver och att det till och med finns en möjlighet att räntan sänks igen. Rörlig ränta har historiskt nästan alltid varit bättre än rörlig ränta. Men hur framtiden blir kan vi bara gissa, säger hon.

Bör jag tänka annorlunda beroende på om jag har villa, bostadsrätt eller annat boende? – Nej, jag tycker att hur du tänker och vad du väljer beror mer på din ekonomiska situation än på vilken typ av bostad du har. Om du till exempel är högt belånad så är det extra viktigt för dig att spara lite extra nu när räntan är låg, så att du har en liten buffert inför framtiden när räntan går upp.

Det kan kosta lite extra att binda räntan, i de flesta fall. Men samtidigt har du en garanterad kostnad varje månad då räntan är fast. Då behöver du inte vara orolig för eventuella räntehöjningar under bindningstiden. Men glöm inte att du får betala en ersättning till banken om du bryter lånet i förtid.     

Om min bank inte går med på mina krav, vad kan jag göra för att hålla räntan nere?– Glöm aldrig att det är du som är kunden. Banken vill behålla dig men kommer inte sänka din ränta automatiskt. Du måste visa att du är medveten om dina möjligheter att byta bank om din nuvarande bank inte vill ge dig ett bra erbjudande.

Hon fortsätter. – Kolla runt hos ett flertal banker och var redo att byta bank om du får en lägre ränta hos någon annan. Får du ner räntan från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 3 500 kronor per miljon du lånar. Per år, säger Christina Sahlberg.

Hitta den lägsta räntan och de bästa villkoren hos Compricer.