Högre ränta – så ska du tänka

Riksbanken höjde i början av januari reporäntan till noll, från minus 0,25 procent. Men det är inget som bör oroa låntagare på kort sikt, det menar Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer. – Det är troligt att vi fortsatt kommer att ha en låg ränta en lång tid framöver, säger hon.

Riksbankens besked om en höjd reporänta var inget som förvånade experter i Sverige. Riksbanken anser att ekonomin är tillräckligt stabil med en tillräckligt hög inflation för att höja reporäntan till noll. En del tror att signalvärdet av att komma upp ifrån en minusränta är viktig, menar Christina Sahlberg.

Sänk din bolåneränta – jämför banker med Compricer. Klicka här. – Att Riksbanken valde att höja reporäntan var förväntat. Efter det senaste räntebeskedet i oktober har de varit tydliga i att en höjning skulle komma innan året tog slut, förklarar hon.

Tror du att det kommer fler ökningar under 2020? – Riksbankens räntebana, vilket är deras prognos för reporäntan, visar på att räntan kommer att ligga kvar på 0 under hela 2020 – och troligtvis under största delen av 2021 och 2022 också. Att vi fortsatt kommer att ha en låg ränta en lång tid framöver är därför trolig.

Storbanker följde efter

Åtta svenska banker höjde sina rörliga 3-månadersräntor efter beskedet. 62 procent av svenskarna har idag rörlig ränta, vilket gör att kostnaderna ökar för dessa lån. Enligt sparekonomen Frida Bratt betyder höjningen att svenskarnas bolån har blivit 3,2 miljarder kronor dyrare i och med höjningen.

Men hur ska en vanlig bolånetagare förhålla sig till ränteläget och bostadsmarknaden? Det viktigaste är att inte vara nöjd, menar Christina. Förhandla med banken och jämför vilken ränta du kan få. Sikta på den lägsta. – Om en annan bank kan ge dig en lägre ränta bör du byta bank. Får du ner din ränta från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 3 500 kronor per miljon du lånar, per år, säger hon.

Slipp att ringa runt till alla banker – hitta den lägsta räntan och de bästa villkoren hos Compricer.