Ska du köpa din första bostad? Så gör du

För många är bostadsköpet den största affären i livet. Att vara ny på bostadsmarknaden kan upplevas både svårt och läskigt. Därför är det bra att ha koll på hur allt fungerar, från kontantinsats till inflyttning. 

Skaffa bolån

Kontakta din bank eller bolåneinstitut tidigt i processen för ett lånelöfte, så du kan lägga ett bud när rätt bostad dyker upp. Ett lånelöfte hos Swedbank kostar inget och är inte bindande, men har en tidsgräns på sex månader. Du får låna till 85 procent av bostadens värde. Resterande kostnad, kontantinsatsen, behöver du betala själv.

Vill du veta hur mycket du kan låna – testa här.

Spara till kontantinsats

Kontantinsatsen är 15 procent av bostadspriset och bekostas inte via lån, det ska betalas av egna pengar. I många fall handlar det om mycket pengar, därför kan det vara en god idé att börja spara tidigt.

– I många fall handlar det om mycket pengar, därför kan det vara en god idé att börja spara i tidigt, tipsar Arturo Arques från Swedbank.

Gå på visning

Ska du köpa en bostad för första gången är det mycket att komma ihåg. Därför kan det vara bra att lista vad du vill ha i din bostad, för att lättare kunna göra ett urval. Du lär dig genom att titta på, jämföra och ställa frågor till mäklare.

Läs på ordentligt

På visningen får du en objektbeskrivning med all information om bostaden. Det är också viktigt att du sätter dig in föreningens regler, även kallad stadgarna, så du vet vad du köper dig in i. Ett tips är att fråga föreningens kontaktperson vilka renoveringar som gjorts och är planerade, stora som små. Läs även föreningens årsredovisning för att säkerställa att föreningen mår bra ekonomiskt.

– Mitt råd är därför att ta hjälp av någon som du har förtroende för och som du själv har köpt en bostad, exempelvis en förälder, släkting eller en vän, säger Arturo Arques från Swedbank.

Vill du ansöka om lånelöfte – läs mer här.

Köper du en bostadsrätt måste du också bli godkänd som medlem av föreningen, där varje förening har olika regler. Generellt gäller dock att du som bostadsinnehavare ska betala din månadsavgift i tid, vara försiktig med bostaden och reparera eventuella skador.

Budgivning och kontraktsskrivning

När du har hittat en lägenhet, lagt bud på och vunnit budgivningen, är det dags för kontraktsskrivning. Det sker oftast på mäklarens kontor. Först när kontraktet är påskrivet och överlåtelseavtalet är påskrivet, är affären klar och bostaden din.

Vill du läsa mer om bolån – klicka här.

I samma veva som du skriver på kontraktet, betalar du även handpenning. Det är en förskottsbetalning på 10 procent av bostadens pris, som du betalar direkt när du skrivit kontraktet med mäklaren. I många fall kan Swedbank hjälpa till med ett handpenningslån, om du inte själv har pengarna. Detta brukar betalas tillbaka när du får tillträde till den nya bostaden.

När du har betalat och skrivit på kontraktet är bostaden din. Överlåtelsen av bostaden sker ofta hos mäklaren med en banktjänsteman närvarande. Där går ni igenom kontraktet och om allt är korrekt, överförs pengarna till säljarens konto.