Köpa eller sälja bostad först? Så ska du tänka

Det kan vara svårt att veta om man ska köpa en ny bostad, innan man säljer sin gamla. Det finns för- och nackdelar både med att köpa bostad först och sälja sin bostad först. Här går vi igenom dem. 

Vad som är rätt och fel när det handlar om bostadsförsäljning beror på dig som person. I slutet av dagen handlar det om att du ska vara trygg i ditt köp eller din försäljning. Även läget på bostadsmarknaden är av stor vikt.

Ska du köpa bostad och behöver tips? Läs mer här.

Sälja först

Det vanligaste alternativet är att du säljer din bostad innan du köper en ny, enligt Swedbank. Framförallt är det den ekonomiska aspekten av bostadsköpet som blir säkrare genom att sälja först. När du säljer först vet du hur mycket pengar du har fått loss för att använda inför kommande köp, vilket underlättar processen. 

Vill du läsa mer om bolån hos Swedbank? Klicka här.

Risken med detta är att det kan skapa en stress över att behöva hitta ett nytt boende snabbt. Är du ute i god tid och har bra marginaler, bör det dock inte vara något problem.

Köpa först

Gör du tvärtom, det vill säga köper en bostad först, finns ingen risk att du står utan bostad. Det alternativet kräver dock att din bank beviljar dig ett lånelöfte. Då måste banken godkänna dig som ägare av två bostäder samtidigt och räkna på hushållets totala kostnader en tid framåt. Banken räknar då på ett värsta scenario, det vill säga, om du inte får din gamla bostad såld och måste betala dubbla avgifter. 

Det finns risker med detta, men kan vara rätt alternativ för en familj med god ekonomi. Då det säkrar ett framtida boende och förenklar planering av flytt.

Vill du veta hur mycket du kan låna – testa här.

Oavsett hur du väljer att göra så kan det vara bra att lägga tillträdet en bit fram i tiden, så att du har gott om tid på dig att sälja ditt nuvarande hem och köpa ett nytt. 

Fördelar med att sälja först

  • Du kan sälja din bostad utan tidspress. På så vis kan du hålla fler visningar på din nuvarande bostad och slipper sälja för ett lägre pris av stress.
  • Eftersom du redan sålt din bostad, vet du vilken budget du har att röra dig med och kan därför agera snabbare när du hitta rätt bostad.
  • Många banker vill att du ska sälja din bostad först, detta för att de ska kunna garantera finansieringen för din nya.
  • Du slipper att stå med två bostäder och dubbla boendekostnader under en tid.

Fördelar med att köpa först

  • Du har gott om tid. Det finns inget specifikt datum som stressar dig fram till ett förhastat beslut eller riskerar att stå utan bostad.
  • Du kan ta med dig ditt bundna bolån in i den nya bostaden och slipper därmed att betala ränteskillnadsersättning.