Tänk på det här när du köper sommarstuga

Läge vid vattnet, odla grönsaker på egen täppa eller bara vara ifred. Du har förmodligen en bild av hur ditt perfekta sommarhus på landet ser ut. Men för att ta dig dit, behöver du ha koll på vad du ska tänka på.

Gör en budget

Vad har du råd med? Det är lätt att drömma sig bort till lyx och flärd, men smakar det så kostar det. Här kanske några punkter får ryka, om de ligger över budget, det vill säga. Det är inte bara huset du ska betala, utan även löpande räkningar som vatten, vägavgift, försäkring och sophämtning. Du vill ju inte bara ha råd att köpa huset, utan också bo i det. 

Tänk också på att räkna med buffert för oförutsedda utgifter. Att ha eget hus kan innebära kostnader du inte kan förutse.

Vill du se hur mycket du kan låna? Testa här.

Vilket läge vill du ha?

Fundera på vilket läge du är ute efter och om det finns några andra sorters lägen du kan tänka dig. Har du alltid drömt om en stuga vid havet är kanske inte det lilla torpet i skogen idealiskt. Tänk också på saker som avstånd mellan sommarhuset och ditt vanliga hem. Vill du kunna åka dit om helgerna eller bara under sommarledigheten? Avståndet avgör hur ofta du kan åka till lantstället och om det är rätt för dig.

Husets skick 

Visst är det rätt lätt att bli förälskad i ett litet nedgånget torp, men försök också att se bakom charmen. Vad vill du göra på din lediga tid och hur mycket kan du göra på egen hand. Är du händig och gillar att dona själv, är kanske ett renoveringsobjekt helt rätt för dig. Var ärlig mot sig själv och tänk över hur mycket tid och lust du egentligen har för att skrapa fönster och måla fasader under din ledighet.

Ska du renovera? Hitta fler tips här.

Kontrollera bygglov 

Det kan det vara bra att kolla om det har gjorts några stora renoveringar i huset du köper. Huset du köper kanske har byggts ut eller så har en liten sjöbod tillkommit? Kontrollera med byggnadsnämnd att alla byggnader på fastigheten har bygglov. Passa även på att fråga vad som gäller om du själv vill bygga ut.

Behöver du hjälp med ditt bygglov? Läs mer här.

Besiktiga huset

Du som köper ett fritidshus har undersökningsplikt, vilket innebär att du ska kartlägga husets alla fel och brister innan köpet. Husets grund, fasad och tak, ska kontrolleras extra noggrant. 

Låt en oberoende besiktningsman göra jobbet. När du ändå är på gång, be en fackman kolla el och vatten i samma veva. Behöver något åtgärdas kan du dessutom nyttja Rot-avdraget för fritidshus.