”Har lite extra hängslen och livrem just nu”

Att coronapandemin har skakat om Sverige råder det ingen tvekan. Men bostadsmarknaden har hittills stått emot stora prisfall, istället har intresset för att flytta varit stort och det fortsätter att växa.Till syvende och sist är det din ekonomi och ditt bostadsbehov som avgör, säger Linnéa Lilja, rådgivningsansvarig för bolån, på Länsförsäkringar Stockholm.

Efter en period av osäkerhet, framförallt innan sommaren, har bostadsmarknaden tagit fart rejält, visar ny data från Hemnet. Många har valt att avvakta med att både sälja och köpa bostad då effekterna av pandemin varit oklara, men väljer nu att agera.

Linnéa Lilja och hennes kollegor på Länsförsäkringar Stockholm har märkt att låntagare har blivit mer försiktiga efter att pandemin slog till. Bankens lokala kunskaper och expertis när det kommer till Stockholmsområdet gör bostadsköpet tryggt och de har stor förståelse för hur bostadsmarknaden ser ut och fungerar. 

Ansök om lånelöfte hos Länsförsäkringar Stockholm – klicka här.

– Ja, pandemin oroade såklart många och det märker vi av. I synnerhet de som tidigt blivit permitterade eller varit oroliga för sitt eget företag har hört av sig för att få råd och stöd. Många inser att den ekonomiska tryggheten är viktig och vill ha hjälp att säkra upp sin privatekonomi, säger Linnéa Lilja.

Hon pekar på vikten av ett bra försäkringsskydd då det för många är svårt att leva på enbart a-kassa och det behövs oftast ytterligare trygghet om man skulle bli arbetslös. Att kunna prata med en kontakt på banken och ställa frågor är något som är viktigt i osäkra tider. 

En buffert för oförutsedda händelser är ett bra exempel på något som är viktigt när det finns risk att exempelvis förlora jobbet. Linnéa Lilja förklarar:

– Behöver du köpa eller sälja en bostad så tycker vi att du ska göra det. Se bara till att du har lite extra hängslen och livrem just nu. Se till att du har en inkomstförsäkring eller ett låneskydd som ger dig en extra trygghet. Det är speciellt viktigt om du jobbar i en bransch som är direkt påverkad av pandemin, men en ekonomisk trygghet är viktigt för alla oavsett.

Läs mer om Länsförsäkringar Stockholm här.

Linnéa Lilja, rådgivningsansvarig för bolån, på Länsförsäkringar Stockholm.

Ljusa tecken

Coronapandemin är långt ifrån över. Samtidigt har regeringar och centralbanker genomfört stora stimulanspaket som ska ge människor möjligheten att behålla jobb och att näringslivet ska fortsätta utvecklas. Även om osäkerheten kommer att finnas kvar finns det ljusa tecken på horisonten och lågränteläget kommer fortsätta, menar Linnéa.

– Sverige har klarat sig bättre än många andra europeiska länder. Arbetsmarknaden har visserligen inte kommit tillbaka lika bra som konsumtion och produktion, men det är inte ovanligt att det tar lite tid i den här typen av kriser. Skulle arbetslösheten stiga kan det påverka bostadsmarknaden, men än så länge har de dystra prognoserna för bostadspriserna inte infriats.

Visste du att…

Du kan få ett lånelöfte från Länsförsäkringar Stockholm digitalt. Fyll i din ansökan på lansforsakringar.se så får du ett preliminärt besked direkt. Kom ihåg att fylla i ansökan noggrant och ta med alla utgifter och inkomster i din ansökan. Du kan också alltid ringa på telefon 08-562 831 00 och prata med en bolånerådgivare direkt.

Ansök om lånelöfte hos Länsförsäkringar Stockholm – klicka här.