”Vanligaste frågan är om bunden eller rörlig ränta”

Bostadsmarknaden har gått starkt trots pandemin som hållit Sverige i ett hårt grepp det senaste året. Under rådande situation kan en bostadsaffär kännas läskig, vilket gör behovet av lokal kunskap och expertis stor. Där kliver Länsförsäkringar Skaraborg in.

– Den vanligaste frågan är om man ska välja bunden eller rörlig ränta, säger Eva Engström, privatrådgivare på Länsförsäkringar.

Efter en period av osäkerhet, framförallt innan sommaren, har bostadsmarknaden tagit fart rejält under hösten, visar data från Hemnet. Framförallt har suget efter villor varit stort bland svenskar. I Hemnets årskrönika pekas året 2020 ut som året då ”Bostaden blev mittpunkten i mångas liv”. Det är något som Karin Ljungkvist, privatrådgivare på Länsförsäkringar bekräftar.

– Vi upplever att intresset för att köpa bostad har ökat i vårt område. Kanske att Corona har påverkat oss på så sätt att vi idag lägger mer tid och pengar på våra hem istället för resor och andra intressen, säger hon.

Ansök om lånelöfte hos Länsförsäkringar Skaraborg – klicka här.

Prisökningar

I Skaraborg har bostadspriserna ökat kraftigt under den senaste 12-månadersperioden, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. I Skövde har villapriserna ökat med 15,3 procent, i Lidköping 10,2 procent och Falköping är samma siffra 9,8 procent. Även priser på bostadsrätter har stigit under perioden. Enkelt sammanfattat, det har varit bra fart på marknaden.

En av vanligaste frågorna som Karin Ljungkvist och hennes kollegor får handlar om bunden eller rörlig ränta. Men här finns inget självklart svar, utan det handlar om varje situation och de förutsättningar som finns.

– Här är det riskviljan och privatekonomin som får styra. Har du god marginal i hushållsekonomin och klarar en förändring av räntan kan du välja högre andel rörlig ränta. Har du hög boendekostnad och tycker att en förändring av räntan är betungande ska du binda en högre andel av lånen, säger Karin Ljungkvist.

En av fördelarna med just Länsförsäkringar är att det är en bank, ett försäkringsbolag och en fastighetsförmedling under samma tak. Länsförsäkringar ägs av kunderna, vilket innebär att företaget inte drivs av kortsiktig vinstmaximering utan av ett genuint engagemang.

– Att köpa bostad är för de flesta den största affären i livet. Därför är det viktigt att processen från lånelöfte till bostadslån och sedan bostadsköp är en trygg upplevelse. Länsförsäkringar hjälper dig genom processen, från början till slut, förklarar Karin Ljungkvist.

Glöm inte att du kan flytta ditt bostadslån till Länsförsäkringar – läs mer om hur du gör här.

Karin Ljungkvist, privatrådgivare på Länsförsäkringar.

Visste du att…

Du kan få ett lånelöfte från Länsförsäkringar Skaraborg digitalt. Fyll i din ansökan på lansforsakringar.se så får du ett preliminärt besked direkt. Kom ihåg att fylla i ansökan noggrant och ta med alla utgifter och inkomster i din ansökan. Klicka här för att veta mer.