Kvadratmeterpriset i Stockholm innerstad över 100 000 kronor

Bostadsmarknaden har gått starkt det senaste året, det syns inte minst i centrala Stockholm. För första gången någonsin ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Stockholms innerstad över 100 000 kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Siffrorna baseras på prisuppgifter från Stockholm innerstads 13 församlingar som Svensk Mäklarstatistik tagit fram. Totalt hade 7 av 13 församlingar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på över 100 000 kronor. Det gäller Kungsholmen, Adolf Fredrik, Gustav Vasa, Sankt Johannes, Sankt Matteus, Oscar och Hedvig Eleonora.

Ju äldre ju dyrare

När Svensk Mäklarstatistik sammanställde innerstadspriserna för 2020 framgick det tydligt att kvadratmeterpriset ökar i takt med fastighetens ålder.

– Det är vackra byggnader med högt i tak och trägolv. Lägg på en balkong i västerläge så är kvadratmeterpriset upp över 100 000 kronor, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, till SVT.

Deras sammanställning visade att att fastigheter från 1899 och tidigare generellt ligger 40 procent högre i kvadratmeterpris, än en lika stor lägenhet från 2000-talet.