Så kan du agera på bostadsmarknaden just nu

Samtidigt som covid-19 har hållit världen i ett hårt grepp har den svenska bostadsmarknaden varit het. Framförallt har svenskarnas jakt på villor och fritidshus intensifierats senaste året. Christoffer Asplund, Bolånespecialist på Nordax Bank,tror på en fortsatt het marknad.

– Det kommer fortsatt vara högt tryck, säger han.

Bostadsmarknaden är het, vilket inte minst syns på de svenska villa- och bostadsrättspriserna som ökat med 12,5 procent respektive 7 procent den senaste tolvmånadersperioden. Under årets första veckor såldes det nästan 20 procent fler bostadsrätter via Hemnet än motsvarande period 2020.

Vad skulle ett bolån hos Nordax Bank kosta dig? Räkna här.

Men det kan vara svårt att komma in på bostadsmarknaden som frilansare, eller projektanställd. Det vill Nordax Bank ändra på. Genom att göra en personlig helhetsbedömining av varje låntagares ekonomiska förutsättningar, kan de erbjuda bolån även till dig utan fast anställning. Detta skiljer sig från storbankernas processer som  ofta är automatiserade och standardiserade, vilket gör att många människor faller utanför deras ramar.

Nya krav på bostaden

När covid-19 har begränsat våra möjligheter att röra på oss och resa har vi istället sett till att maximera hur vi använder våra hem. Under 2020 har Hemnet sett ett förändrat sökbeteende bland besökare, bland annat har sökningar på ”uteplats” och ”pool” ökat kraftigt under året. Den flexibilitet som också har – mer eller mindre – tvingats fram på arbetsmarknaden öppnar för nya möjligheter menar Christoffer Asplund på Nordax Bank.

Ansök om bolån hos Nordax Bank – klicka här.

– Vi tror även de mindre orterna kommer se en ökad efterfrågan då arbete hemifrån har blivit det nya vanliga. Det finns inte samma krav på att bo nära arbetet eller bra kommunikationer vilket leder till att en del hellre köper bostad längre ut för ett lägre försäljningspris, säger han.

Vad kan jag förvänta mig av bostadsmarknaden just nu?

– Att vi fortsatt kommer se en ökning i försäljningspris. Idag är det verkligen en het marknad och vi ser inte att det kommer bli några större förändringar, säger Christoffer Asplund.

Han pekar på att Nordax Banks bedömning är att människor inte kommer börja resa i större utsträckning förrän om två till tre år. Först då kan en avmattning på marknaden väntas.

– Vi tror på nya rekordsiffror i antalet försäljningar för året. Vi har under senaste året lärt oss uppskatta och värdera närheten till den svenska naturen och utrymme för hemmakontor. Det kommer fortsatt vara en stor rörelse på marknaden då vi har blivit mer hemmakära och vi människor kommer fortsätta investera i våra hem hellre än i resor, säger Christoffer Asplund.

Tre tips för att agera på bostadsmarknaden just nu:

  • Gör en tydlig kalkyl tillsammans med din bank för att säkerställa din budget.
  • Se till att du har en överblick över din egen hushållsekonomi för att säkerställa vad kan betala varje månad för hyra, lån och ränta.
  • Om dina ekonomiska marginaler är små kan det vara tryggt att sälja din bostad före du köper en ny.

Läs mer om Nordax Banks bostadslån här.