Så säkrar du bostadsekonomin i samband med en separation

Att separera är en utmaning, inte minst när det kommer till bolån och ekonomi. Därför är det viktig att ha koll på vad som gäller i samband med en separation. I den här artikeln har Hemnet tillsammans med Bluestep Bank samlat några saker som är värda att ha lite extra koll på.

Ibland är kärlek för evigt, men ibland inte. När separationen är ett faktum måste du ha koll på vad som gäller kring boendeekonomi för sambos respektive gifta. Det kan ta hårt på den personliga ekonomin att separera, dessutom finns det en hel del regler att ha koll på om ni äger en bostad tillsammans. Bluestep Bank har ett flexibelt bolån som kan hjälpa den som behöver köpa ett nytt boende efter en separation.

Behöver du ett bolån? Räkna på månadskostnaden för ditt nya hem hos Bluestep.

Det här gäller för gifta

Om paret är gifta så innebär det att giftorätt gäller. Det innebär enkelt sammanfattat att alla ägodelar ska delas lika vid en separation. Om man som par bestämmer att frångå giftorätten går det att avtala bort med ett äktenskapsförord.

Annorlunda för sambos

Om paret är sambos styr sambolagen separationen. Sambolagen gäller den gemensamma bostaden och de möbler som paret köpt tillsammans. Det innebär att allt ska fördelas lika mellan båda parterna, oavsett vem som betalat mest. Detta går att avtala bort med ett samboavtal.

Fler separerar under pandemin

Generellt sett stiger mängden skilsmässoansökningar efter sommarsemestern. Under perioden mars till augusti 2020 ökade mängden ansökningar till Domstolsverket med 633 fall. Det är något som tyder på att pandemin fått fler par att välja att separera.

Ansök om ett bolån – utan fast anställning.

Ta kontrollen i förebyggande syfte Ingen räknar med att behöva separera men ibland slår verkligheten till snabbt. Därför kan det vara bra att vara förberedd i förebyggande syfte. Nedan har vi tillsammans med Bluestep samlat några punkter med saker som är bra att ha koll på.

  • Se över din ekonomiska situation och säkerställ att du klarar ett liv utan din partner.
  • Skriv ett äktenskapsförord eller samboavtal.
  • Ställ dig i en bostadskö, det kan hjälpa om du snabbt behöver en ny bostad.
  • Spara på egen hand. Genom att avsätta pengar som enskild egendom kan du bygga upp ett eget sparande som inte delas upp vid en bodelning.