Experten om att binda räntan eller inte

Bostadsmarknaden har gått starkt trots pandemin som hållit Sverige i ett hårt grepp det senaste året. Under rådande situation kan en bostadsaffär upplevas stressig, vilket gör behovet av lokal kunskap och expertis stor. Där kliver Länsförsäkringar Gävleborg in.– Den personliga ekonomin är alltid avgörande, säger Lizette Olander, privatrådgivare på Länsförsäkringar.

Efter en period av osäkerhet i början av pandemin tog bostadsmarknaden fart rejält under fjolåret och inte minst början av 2021,visar data från Hemnet. Framförallt har suget efter villor varit stort bland svenskar. I Hemnets årskrönika pekas året 2020 ut som året då ”Bostaden blev mittpunkten i mångas liv”.

– Intresset för exempelvis fritidshus har alltid varit stort i Gävleborg, men vi märker att vissa är frustrerade över att utbudet varit lågt ett tag. Och vi märker förstås ett stort sug efter villor också, säger Lizette Olander.

Ansök om lånelöfte hos Länsförsäkringar Gävleborg eller läs mer – klicka här.

Prisökningar

I Gävleborg har villapriserna under den senaste 12-månadersperioden stigit med nästan 19 procent, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. I Gävle har villapriserna ökat med 18,5 procent, i Hudiksvall 11,3 procent och Söderhamn är motsvarande siffra 28,6 procent. Även priset på fritidshus och bostadsrätter har stigit under perioden. Enkelt sammanfattat, det har varit bra fart på marknaden.

Flytta ditt bolån till Länsförsäkringar Gävleborg – läs mer här.

En vanlig fråga som Lizette Olander och hennes kollegor får handlar om bunden eller rörlig ränta. Men här finns inget självklart svar, utan det handlar om varje situation och de förutsättningar som finns.

– Det gäller att ha koll på de ekonomiska förutsättningarna och hur räntekänslig man är. Om räntan går upp behöver man kunna hantera kostnaderna, säger hon och fortsätter.

– Historiskt sett har rörlig ränta varit det billigaste alternativet, men senaste åren har det faktiskt varit tvärtom då den bundna räntan varit billigare. Vet man att man ska bo kvar i tre år, kan det vara värt att binda. Då vet man vad man ska betala och kan vara trygg i det.

Länsförsäkringar täcker hela processen

En av fördelarna med just Länsförsäkringar är att det är en bank, ett försäkringsbolag och en fastighetsförmedling under samma tak. Länsförsäkringar ägs av kunderna, vilket innebär att företaget inte drivs av kortsiktig vinstmaximering utan av ett genuint engagemang.

– Att köpa bostad är för de flesta den största affären i livet. Därför är det viktigt att processen från lånelöfte till bostadslån och sedan bostadsköp är en trygg upplevelse. Länsförsäkringar hjälper dig genom processen, från början till slut, förklarar Lizette Olander.

Läs mer om Länsförsäkringar Gävleborg – klicka här.

Lizette Olander.

Visste du att…

Du kan få ett lånelöfte från Länsförsäkringar Gävleborg digitalt. Fyll i din ansökan på lansforsakringar.se så får du ett preliminärt besked direkt. Kom ihåg att fylla i ansökan noggrant och ta med alla utgifter och inkomster i din ansökan. Klicka här för att läsa mer.