Så kan du få loss pengar ur bostaden till renoveringen

När våren kommer vaknar hemmafixaren som bor inom många husägare till liv. Genom att använda din bostad som säkerhet kan du låna för att fixa till huset.– Det är förmodligen ett av de billigare och mest värdehöjande alternativen för din hushållsekonomi, Matthew Keay, Customer Service Group Manager på Bluestep Bank.

Att äga ett hus innebär ett ansvar att ta hand om huset. Oavsett om du ska bygga ett trädäck som du kan njuta av under långa sommarkvällar eller byta ut ett gammalt badrum så kan det handla om stora kostnader.

Nyttja värdet i din bostad – läs mer om Bluestep Banks lån här.

Genom att låna pengar med bostaden som säkerhet kan du få loss pengar till renoveringen utan att det slår hårt mot din hushållsekonomi. Om du äger en bostad är det möjligt att låna upp 85 procent av bostadens värde. Det är inte ovanligt att ha ett övervärde i bostaden, alltså att bostaden blivit omvärderad och fått en högre värdering och inte längre är belånad till 85 procent. Då är det möjligt att använda det utrymmet som säkerhet för ett bolån.

Vilka renoveringar är mest värdehöjande i en bostad? – Vatten, avlopp, värme är generellt tre områden som ofta höjer värdet på en bostad. Klassiska renoveringar som badrum och kök kan också vara värdehöjande, säger Matthew Keay.

Han pekar också på att hållbara energilösningar som solpaneler på taket eller bergvärme är saker som kan höja värdet på bostaden.

– Att ha bostaden som säkerhet ger generellt en billigare månadskostnad då räntan är lägre och återbetalningstiden längre.

Några enkla renoveringstips från Bluestep Bank som kan höja värdet på din bostad:

  • Måla om inför visningen. Ny färg på väggarna ger ett fräscht intryck och förändrar upplevelsen av ditt hem.
  • Börjar trägolven bli slitna? Genom att slipa dina trägolv får de helt nytt liv.
  • Att byta ut hela köket leder inte nödvändigtvis till en tillräckligt stor värdeökning för att täcka renoveringskostnaden. Om du vill ge köket ett nytt ansikte utan att lägga ner stora summar kan du byta ut bänkskivan eller sätta nya handtag på skåp eller lådor.
  • Fixa detaljer. Småsakerna gör helheten sägs det. Byt ut slitna strömbrytare, lister eller skadade plattor på väggar eller golv.

Behöver du ett bolån? Räkna på vad det skulle kosta dig hos Bluestep.