Så kan du låna pengar på din bostad

Genom att använda outnyttjat värde i en bostad kan du ta lån med bostaden som säkerhet. – Det ger generellt en billigare månadskostnad då räntan är lägre och återbetalningstiden längre, säger Matthew Keay, Customer Service Group Manager på Bluestep Bank.

Att ta ett lån med bostaden som säkerhet är ett effektivt sätt för att få loss pengar till ett bilköp, en renovering eller något annat du har behov av. Det finns fördelar med att låna på bostaden istället för att ta andra lån och krediter som kan bli blir dyrare i längden.

Nyttja värdet i din bostad – läs mer om Bluestep Banks lån här.

Så fungerar det

Rent praktiskt fungerar det så här. Om du äger en bostad är det möjligt att låna upp 85 procent av bostadens värde. Att ha ett övervärde i bostaden, alltså att bostaden inte är belånad till 85 procent, är vanligare än man kan tro. Då är det möjligt att använda utrymmet upp till 85 procent av bostadens värde som säkerhet för ett lån. Det går också att samla lån och krediter i ett bolån med bostaden som säkerhet. Matthew Keay förklarar närmare.

– Har man ett övervärde i bostaden och har andra lån eller krediter är det oftast mer gynnsamt att samla ihop lånen och krediterna i ett bolån där man nyttjar övervärdet i bostaden. Bostadslån brukar generellt ha lägre ränta och längre återbetalningstid än övriga lån och på så vi blir det en billigare månadskostnad, säger han.

Det går också att låna på bostaden för att renovera, investera i hållbara energikällor likt bergvärme eller solpaneler, köpa fritidshus eller bil.

Få loss pengar till renoveringar – läs mer om Bluestep Banks lån här.

Skiljer sig från traditionella aktörer

Bluestep Bank skiljer sig från traditionella aktörer då de även kan ha möjlighet lösa inkassoskulder eller skulder hos Kronofogden. Hos Bluestep ser en bolånespecialist över din situation och fokuserar på din framtida betalningsförmåga. Skulle du ha betalningsanmärkningar eller kort kredithistorik är det möjligt att hitta en lånelösning ändå.

Matthew Keay menar att även om många känner till möjligheten att använda bostaden som säkerhet för ett lån, är kunskapen om hur det faktiskt fungerar låg. I vissa fall kan också personer undvika att kontakta banken på grund av lån, krediter, betalningsanmärkningar eller inkassoskulder. Med den här lösningen kan många få hjälp.

– Det brukar oftast vara en bättre lösning än blancolån och krediter, säger Matthew Keay.

Nyttja värdet i din bostad – läs mer om Bluestep Banks lån här.