Agera smart i budgivningen – här är bankens bästa tips

Budgivningen är oftast den del av ett bostadsköp som gör flest osäkra. Finns det en bra taktik? Och vad är en bra höjning? I den här artikeln har vi samlat några tips till dig som ska buda på en bostad.

På en het bostadsmarknad är det många som är ute efter samma objekt, vilket leder till intensiva budgivningar. Men hur ska du som köpare hantera en budgivning? Vi har tillsammans med Bluestep Bank samlat några grundläggande tips som du kan få hjälp av.

Behöver du ett bolån? Räkna på vad det skulle kosta dig hos Bluestep Bank.

Höja mycket eller lite?

På budgivningar brukar två taktiker vara mest tydliga, antingen att höja mycket eller lite. Många väljer att lägga få men rejäla bud med syfte att avskräcka andra budgivare. Men det är inte ovanligt att se budgivare som lägger flera mindre bud för att hålla prisnivån nere och dra ut på tiden. En utdragen budgivning kan leda till att budgivare tappar intresset eller hinner gå vidare till köp i andra budgivningar. Vad som är bäst är svårt att säga, det beror på varje budgivning och vilka förutsättningar som råder. Det bästa budet är det som du känner dig trygg med.

Innan visning

En trend som synts på bostadsmarknaden senaste 1–2 åren är att bostäder säljs innan visning. Det innebär att en spekulant lägger ett bud innan en visning, ofta en bra bit över utgångspriset. Om säljaren godtar budet säljs bostaden innan en visning skett och på så sätt har köparen undvikit budgivning.

Behöver du ett bolån? Räkna på vad det skulle kosta dig hos Bluestep Bank.

Inte bindande

Ett bud är aldrig bindande. Det innebär bland annat att du, fram tills att du skrivit på kontraktet, kan ta tillbaka ett bud och dra dig ur en bostadsaffär.

Jämför och sätt en gräns

Innan du ger dig in i en budgivning bör du undersöka slutpriser i samma område. Då får du en tydlig bild av prisläget i området, samt en uppfattning om vad slutpriset kan bli. Sätt en tydlig gräns på hur högt du kan gå prismässigt utifrån dina personliga finansiella förutsättningar.

– Sätt ett maxbud, det vill säga vad du har råd med och vad du kan tänka dig att betala för bostaden. Undvik att tänka ”bara lite till”. Stå fast vid ditt maxbud, säger Alen Saric, Head of Customer Service på Bluestep Bank.

Glöm inte lånelöftet

Tänk på att ha ett lånelöfte på plats innan du ger dig in i en budgivning, för att se hur högt du kan buda. Kontakta alltid din bank innan du skriver på köpekontraktet för att omvandla lånelöftet till ett bolån. 

– Våra bolånespecialister hjälper till med lånelöften som gör det möjligt att gå på visningar och delta i budgivningar. När du vunnit en budgivning måste du kontakta din bolånespecialist innan kontraktsskrivning. Detta görs alltid för att säkerställa att vi som bank kan ta objektet som säkerhet för bolånet. När bolånespecialisten gett sitt godkännande omvandlas lånelöftet till ett bolån och du kan signera köpekontraktet, säger Alen Saric, Head of Customer Service på Bluestep Bank.

Ansök om ett lånelöfte hos Bluestep Bank – läs mer här.