5 saker att tänka på när du vunnit budgivningen

Du har precis vunnit en budgivning och en av de största investeringarna i ditt liv. Stort, spännande och lite läskigt. Det finns dock en del att ha koll på innan du skriver på köpekontraktet.

Det finns många saker att ha koll på innan du skriver på köpekontraktet. Bild: Nordax Bank.

1.  Glöm inte undersökningsplikten – besiktiga bostaden 

Undersökningsplikt gäller för dig som är köpare. Det innebär att du ansvarar för att upptäcka eventuella fel och brister. Framför allt är det viktigt att genomföra en besiktning om du köper ett hus, det är mer ovanligt att besiktiga en bostadsrätt. Anlita en professionell besiktningsman så att inte något missas. Om det inte finns tid innan du skriver på köpekontraktet för besiktning går det att skriva en klausul om detta i kontraktet. Det kan annars vara svårt att få ersättning för skador i efterhand.*

*Köper du nyproduktion kan ett ursprungligt fel eller skada ersättas i upp till 2 år genom byggherren.

2. Kontakta banken

Kontakta banken för ett lånelöfte tidigt i processen så att du är redo när det blir dags att buda på en bostad. Skulle du få ett nej av din vanliga bank omprövar Nordax gärna beslutet. Genom att göra en personlig helhetsbedömning av varje låntagares ekonomiska förutsättningar, kan de erbjuda bolån även till dig utan fast anställning.

Läs mer om Nordax Banks bolån här.

3. Ha handpenningen tillgänglig

Handpenningen är en förskottsbetalning och oftast 10 procent av bostadens pris. Handpenningen är en försäkran om att du verkligen kommer att köpa bostaden. När det sen är dags att betala kontantinsatsen (15 procent av bostadens pris) på tillträdesdagen, lägger du bara till de resterande 5 procent.

Nordax kan hjälpa dig med ett lån till handpenningen. Kontakta Nordax Bank för att veta mer om hur ett handpenningslån går till.

4. Behöver du ett brygglån?

Ett brygglån är ett tillfälligt lån som du betalar tillbaka när du fått pengarna från försäljningen av din tidigare bostad. Det är vanligt att bostadsköpare använder ett brygglån när man behöver betala för den nya bostaden innan du fått pengarna från försäljningen av din gamla.

Kontakta Nordax Bank om du har frågor om brygglån

5. Skriv på köpekontraktet så fort lånet är beviljat

Se till att skriva på köpekontraktet så fort du fått bolånet beviljat av banken och har handpenningen redo.  Så länge du inte skrivit på kontraktet finns det risk att det kan komma in fler bud. Men så fort du skrivit på köpekontraktet är affären klar. Hela beloppet för bostaden betalar du på tillträdesdagen och banken sköter då alla pengaöverföringar. 

Har du fått nej till bolån? Nordax Bank omprövar gärna storbankens beslut.