Så räddade Sparbanken Rekarne barnens sommar

När regeringen tog bort bidraget för gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga valde Sparbanken Rekarne att göra ett krafttag för att fylla det tomrum som uppstod. Tack vare engagemanget från flera aktörer i kommunen kan man nu erbjuda sommarlovsaktiviteter trots allt.

– Detta har verkligen ökat min positiva känsla för det lokala engagemanget hos Sparbanken Rekarne, säger Daniel, vars barn deltagit i sommarlovsaktiviteterna.

Sommaraktiviteterna har kunnat fortsätta pågå tack vare Sparbankens Rekarnes och andra lokala aktörers initiativ.

Under 2020 togs det bidrag bort som tidigare gjort det möjligt för kommuner att arrangera kostnadsfria aktiviteter under sommarlovet. Det påverkade många kommuner, bland annat Eskilstuna och Strängnäs.

Tidigare har lokala föreningar kunnat organisera verksamheten och på så sätt kunna engagera och aktivera barn och unga som inte haft möjligheten att åka iväg på semester.

Läs mer om Sparbankens Rekarnes samhällsengagemang här.

För att kunna fortsätta erbjuda sommaraktiviteterna valde Sparbanken Rekarne ihop med flera andra lokala aktörer, däribland Strängnäs kommun och RF-SISU Sörmland, att gå ihop och lösa det på egen hand.

Vill ge barn och unga en meningsfull sommar

– Det är oerhört angeläget för oss som lokal bank att engagera oss i sysselsättning för våra unga och ge dem en meningsfull sommar. I denna satsning genererar vi både möjligheter till sommarjobb och fysiska aktiviteter, säger Pontus Järleskog, Sparbanken Rekarnes affärsområdeschef i Strängnäs och Mariefred.

”Allt för att främja rörelse, lek och skapa gemenskap” säger Patricia Wallén, idrottskonsulent på RF-SISU om initiativet.

Tack vare detta kan nu barn och unga mellan 6-25 år i Eskilstuna och Strängnäs både prova idrotter som fotboll, handboll och gymnastik och ha något att göra varje dag under sommarlovet. Patricia Wallén, idrottskonsulent på RF-SISU, berättar mer.

Vill du bli kund hos Sparbanken Rekarne – läs mer här.

– Det är flera olika aktiviteter där föreningar visar upp sig och sin sport och har prova-på-dagar. Allt för att främja rörelse, lek och skapa gemenskap. Det skapar också sommarjobb för unga ledare i föreningarna, säger hon.

”Otrolig respons från föräldrar”

Responsen från föräldrar i kommunen har varit otrolig, berättar hon. Både för att deras yngre barn får chans att testa nya idrotter och vara aktiva varje dag under sommarlovet, men även för att deras äldre barn får sina första jobbmöjligheter.

En förälder, vars barn deltagit i sommarlovsaktiviteterna är Daniel. Hans barn på 5 respektive 11 år har bland annat fått testa på tennis under lekfulla former. Detta ledde till att de senare vågade ta steget att påbörja tennis som regelbunden aktivitet.

Skidskytte var en av många aktiviteter som barn och unga fick möjlighet att prova på.

– Det här är ett bra initiativ med aktiviteter som passar alla, säger Daniel och berättar vidare att initiativet har ökat hans förtroende för det lokala engagemanget som Sparbanken Rekarne gör tillsammans med de andra aktörerna.

Klicka här om du vill läsa mer om Sparbankens Rekarnes samhällsengagemang.