FI: Nej till amorteringspaus

I slutet på augusti gav regeringen i uppdrag till Finansinspektionen att se över konsekvenserna av amorteringskravet. Finansinspektionens rekommendation är att amorteringskravet i dagsläget inte ska ändras eller pausas.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Enligt FI, Finansinspektionen, är en paus av amorteringskravet inte en träffsäker åtgärd. Detta eftersom många av de som kommer behöva ekonomiskt stöd inte är de som har bolån. Både FI och Riksbanken har tidigare uttryckt oro för att en paus av amorteringskravet skulle leda till ökad inflation. Det skulle i sin tur kräva ytterligare höjningar av styrräntan.

– Att ändra reglerna kring amorteringskravet är inte ett träffsäkert medel för att ge stöd till utsatta hushåll, skriver FI:s chefsekonom Henrik Braconier i ett pressmeddelande.

Endast rekommendationer

Det ska dock nämnas att FI endast ger rekommendationer, vilket innebär att regeringen oavsett FI:s ståndpunkt kan förändra amorteringskravet. Av de tre partierna som ingår i det nya regeringsunderlaget har samtliga uttryckt att de vill pausa, ta bort eller förändra nuvarande amorteringskrav.

Det är med andra ord inte osannolikt att vi kommer kunna se en förändring av amorteringskravet framöver, trots FI:s slutsats om att man i nuläget bör behålla det som det är.