Kan jag få bolån som egenföretagare eller timanställd?

Att ta ett bolån som egenföretagare eller timanställd kan vara en utmaning, då många traditionella banker kräver inkomst från en fast anställning för att godkänna en låneansökan. Men det finns alternativ – som Bluestep Bank.

George Rahhal, Bolånespecialist på Bluestep Bank.

Bluestep Bank är en renodlad bolånebank specialiserade på att hjälpa personer som har svårt att få bolån från traditionella banker. De tittar på en persons helhetliga ekonomiska situation, inklusive inkomst, utgifter och framtida betalningsförmåga. Därför kan Bluestep Bank erbjuda bolån trots att man saknar en fast anställning.

Läs mer om bolån utan fast anställning här.

– Vi på Bluestep Bank har en modern syn på arbetslivet jämfört med många traditionella banker och förstår att inte alla kan eller vill ha en fast anställning, säger George Rahhal, Bolånespecialist på Bluestep Bank.

Bluestep Bank går igenom dina unika förutsättningar och avgör om de är tillräckliga för att bevilja dig ett bolån. Du får personlig handläggning av en och samma bolånespecialist från ansökan till utbetalning för att kunna identifiera de avgörande faktorerna som krävs.

Sofia fick bolån som timanställd

Några som fått hjälp av Bluestep Bank är Sofia och hennes partner. Sofia jobbar som timanställd inom hemtjänsten samtidigt som hon pluggar, medan hennes pojkvän jobbar heltid. När paret ansökte om bolån på sin bank blev de nekade då Sofia inte var fast anställd. Istället vände sig paret till Bluestep Bank. 

Räkna på ditt bolån – använd Bluestep Banks bolånekalkyl.

– Många av våra kunder har samma anställningsform som Sofia. De bidrar lika mycket till samhället som någon med fast anställning, men får inte ta del av samma fördelar. När de ringde så tittade vi på parets privatekonomi. Hon har en god ekonomi, bra grundlön och även OB-tillägg. Kalkylen gick ihop, och vi kunde därför bevilja henne och hennes sambo ett bolån trots en timanställning, säger George. 

Simon fick bolån som egenföretagare 

Som egenföretagare eller timanställd kan det vara svårt att bevisa en stabil inkomst. Därför tittar Bluestep Bank på din genomsnittliga inkomst över en längre tidsperiod, istället för endast de senaste månaderna. För att få din låneansökan godkänd kan det krävas att du lämnar in mer dokumentation än vid en fast anställning, såsom en resultatrapport eller lönespecifikation. Om du har tillräcklig dokumentation och en stabil inkomst, finns det möjlighet att få din ansökan beviljad. 

Ansök om lånelöfte utan fast anställning – läs mer här.

Simon, som startade enskild firma för tio månader sedan, ansökte om ett bolån hos Bluestep Bank. För att kunna behandla hans ansökan behövde banken se en resultatrapport från hans företag som erbjuder städtjänster. Resultatrapporten visade att företaget gått med vinst och att Simon hade en säkerställd inkomst på sikt. Dessutom hade han tidigare arbetat som timanställd lokalvårdare, vilket stärkte bankens förtroende för hans förmåga att driva ett framgångsrikt städföretag. Med all denna information kunde Bluestep Bank godkänna Simons bolåneansökan.

– Du ska inte behöva anpassa dig och ändra ditt yrkesval för att passa in i bolånesystemet. Vi anpassar oss istället till dig och säkerställer samtidigt finansiell inkludering i samhället, säger George avslutningsvis.