Så får du in ditt barn på bomarknaden

Vill du hjälpa dina barn att ta sig in på bostadsmarknaden? I en tid där en kontantinsats på 15 procent och skärpta bolånekrav utgör tuffa hinder kan det kännas som en nästintill omöjlig uppgift. Lyckligtvis finns det knep att ta till. 

Ett effektivt sätt att hjälpa ditt barn att få ihop en kontantinsats är att själv börja månadsspara tidigt. Bild: Länsförsäkringar.

Att ta steget in på bostadsmarknaden kan vara fullt av överraskningar, och att nå dit kan vara kämpigt. Det gäller särskilt nu, när man behöver 15 procent i kontantinsats. Något som gör att det kan ta ett tag att spara ihop till ett eget hem som ung. 

– I dagsläget är bolånetaket en av de högre trösklarna in till bostadsmarknaden, som innebär att du som mest får låna upp till 85 procent av bostadens värde, med bostaden som säkerhet, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. 

Låna till ditt boende? Så fungerar det.

Det innebär att om du köper en bostad för en miljon kronor kräver banken att du har sparat ihop minst 150 000 kronor (15 procent) på egen hand. Resterande 85 procent lånar banken ut till dig som ett bolån

Månadsspara ett belopp motsvarande ett barnbidrag 

Ett av de mest effektiva sätten att hjälpa sitt barn att få ihop en kontantinsats är att själv börja månadsspara tidigt, berättar Stefan. 

– Sparandet ska vara långsiktigt och pengarna kan därför placeras i en global aktiefond, med så låg avgift som möjligt, säger han.

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Bild: Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar har sammanställt hur mycket du måste spara i förhållande till ett barnbidrag i olika delar av landet. Genom det, och med hjälp av dagens bostadspriser, har man räknat ut vad en genomsnittlig lägenhet på 30 kvadratmeter kan kosta om 20 år. Resultatet visar att det krävs ett sparande som motsvarar 1000-1250 kronor i månaden i 20 års tid för att ha råd med en kontantinsats till en etta. 

Så kommer du igång med ditt månadssparande – läs mer här.

– Om du sparar ett belopp, motsvarande ett barnbidrag, varje månad i 20 år och sätter in pengarna i en fond som följer den svenska börsen, ger det ett kapital som motsvarar kontantinsatsen till en etta. Månadssparandet ger alltså en motorväg in till bostadsmarknaden, säger Stefan avslutningsvis. 

Länsförsäkringar har räknat med en årlig ökning av bostadspriserna på fyra procent, baserat på två procent inflation, två procent real ökning av inkomster, samt det historiska snittet för prisökning på bostäder sedan 1980-talet (7,4 procent). 

Fakta: Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Ta reda på mer om att börja spara i fonder.

Börja spara i fonder – så gör du steg för steg.