Stort intresse för övergivna och mystiska hus

Västra Götaland har flest ”spökhus” i landet. Foto: Daniel Vallin, Lantmäteriet

Ensligt, förfallet och övergive För de flesta av oss kanske detta inte är de främsta kriterierna när man söker ny bostad, men faktum är att just förfallna hus fascinerar många. Det visar Hemnets lista över vanliga sökord och det ökade antalet förfrågningar om så kallade spökhus hos Lantmäteriet.

Bland Sveriges alla ödehus finns byggnader som stått tomma och förfallit under så lång tid att de börjat kallas spökhus. Lantmäteriet har märkt av det stora intresset då många ringer och vill veta mer om förfallna hus och ödetomter.

– Det är många som är fascinerade av just övergivna hus – man vet inte vad för slags historia som döljer sig bakom, men att folk är intresserade av mystiken är helt uppenbart, säger Daniel Vallin, pressansvarig på Lantmäteriet.

Vad som anses vara just ett spökhus finns ingen entydig beskrivning av. Lantmäteriet har utgått från en bostadsbyggnad där ingen kan antas bo. Fastigheten har dessutom inte ändrats i fastighetsregistret sedan 1950 eller bytt ägare sedan 1970. Enligt Lantmäteriet finns det 847 sådana byggnader i landet. En del är fritidshus medan andra är ärvda hus som sällan besöks. Ägarna är troligen inte längre i livet eller verkar av olika anledningar inte återvända.

Historiska hus med ett mystiskt förflutet

Även på Hemnet märks denna ökande trend för förfallna hus med historiskt eller mystiskt förflutet. Antalet bostadsökande som letar efter renoveringsobjekt är konstant högt och hittills i år har drygt 11 000 personer använt sökord som slott, prästgård, herrgård, kyrka – och spökhus.

– Just charm och karaktär är viktigt för många som söker bostad. Och hus som kan beskrivas som spökhus har ju alltid en stark karaktär. Att huset har en egen historia är något som många efterfrågar. Om man säljer ett gammalt hus kan det därför vara bra att skriva ned lite roliga anekdoter som kan föras vidare till nästa ägare, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

spokhus

Enligt Lantmäteriet är ett spökhus ett hus som bland annat inte bytt ägare sedan 1970. Foto: Freeimages/Ned Horton

För dig som vill flytta in i ett spökhus

Så vad ska man göra om man är ute efter att köpa just ett spökhus? På Hemnet finns möjlighet att söka efter förfallna hus med nyckelord som till exempel ensligt, obebott, isolerat eller öde. Har man däremot varit ute och fått syn på ett övergivet hus som man är intresserad av att köpa kan man vända sig just till Lantmäteriet.

– Bäst är att notera adressen för huset eller tomten och att vända sig till oss. Vårt Fastighetsregister är ju offentligt och med hjälp av de uppgifter man får från oss kan man sedan välja att ta kontakt med ägarna om man tycker det verkar lämpligt. Det är fullt möjligt att komma över ett eget spökhus – men det är upp till en själv, säger Daniel Vallin, pressansvarig på Lantmäteriet.

Det finns även flera grupper på Facebook som visar vår fascination över det förfallna och övergivna. Ett exempel är Övergivna platser med över 50 000 medlemmar, ett annat Spökplatser/Övergivna platser.

De mest spökhustäta områdena i Sverige

Med anledning av det ökade intresset har Lantmäteriet tagit fram statistik på var de så kallade spökhusen finns och en lista på de mest spökhustäta områdena i Sverige. Västra Götaland ligger på topp med 95 byggnader.

 • Västra Götaland 95
 • Jönköping 80
 • Västerbotten 80
 • Skåne 64
 • Kronoberg 63
 • Norrbotten 63
 • Jämtland 53
 • Värmland 51
 • Kalmar 47
 • Blekinge 42
 • Västernorrland 40
 • Östergötland 32
 • Dalarna 28
 • Halland 25
 • Gotland 23
 • Stockholm 17
 • Södermanland 14
 • Gävleborg 10
 • Örebro 8
 • Västmanland 8
 • Uppsala 4

Text: Hemnet-redaktionenKälla:Lantmäteriet