Mystiska och övergivna hus till salu – se topplistan

Västra Götaland har flest ”spökhus” i landet. Foto: Daniel Vallin, Lantmäteriet

Ensligt, förfallet och övergive För de flesta av oss kanske detta inte är de främsta kriterierna när man söker ny bostad, men faktum är att just förfallna hus fascinerar många. Det visar Hemnets lista över vanliga sökord och det ökade antalet förfrågningar om så kallade spökhus hos Lantmäteriet.

Bland Sveriges alla ödehus finns byggnader som stått tomma och förfallit under så lång tid att de börjat kallas spökhus. Lantmäteriet har märkt av det stora intresset då många ringer och vill veta mer om förfallna hus och ödetomter.

– Det är många som är fascinerade av just övergivna hus – man vet inte vad för slags historia som döljer sig bakom, men att folk är intresserade av mystiken är helt uppenbart, säger Daniel Vallin, pressansvarig på Lantmäteriet.

Vad som anses vara just ett spökhus finns ingen entydig beskrivning av. Lantmäteriet har utgått från en bostadsbyggnad där ingen kan antas bo. Fastigheten har dessutom inte ändrats i fastighetsregistret sedan 1950 eller bytt ägare sedan 1970. Enligt Lantmäteriet finns det 847 sådana byggnader i landet. En del är fritidshus medan andra är ärvda hus som sällan besöks. Ägarna är troligen inte längre i livet eller verkar av olika anledningar inte återvända.

Historiska hus med ett mystiskt förflutet

Även på Hemnet märks denna ökande trend för förfallna hus med historiskt eller mystiskt förflutet. Antalet bostadsökande som letar efter renoveringsobjekt är konstant högt och hittills i år har drygt 11 000 personer använt sökord som slott, prästgård, herrgård, kyrka – och spökhus.

– Just charm och karaktär är viktigt för många som söker bostad. Och hus som kan beskrivas som spökhus har ju alltid en stark karaktär. Att huset har en egen historia är något som många efterfrågar. Om man säljer ett gammalt hus kan det därför vara bra att skriva ned lite roliga anekdoter som kan föras vidare till nästa ägare, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

spokhus

Enligt Lantmäteriet är ett spökhus ett hus som bland annat inte bytt ägare sedan 1970. Foto: Freeimages/Ned Horton

För dig som vill flytta in i ett spökhus

Så vad ska man göra om man är ute efter att köpa just ett spökhus? På Hemnet finns möjlighet att söka efter förfallna hus med nyckelord som till exempel ensligt, obebott, isolerat eller öde. Har man däremot varit ute och fått syn på ett övergivet hus som man är intresserad av att köpa kan man vända sig just till Lantmäteriet.

– Bäst är att notera adressen för huset eller tomten och att vända sig till oss. Vårt Fastighetsregister är ju offentligt och med hjälp av de uppgifter man får från oss kan man sedan välja att ta kontakt med ägarna om man tycker det verkar lämpligt. Det är fullt möjligt att komma över ett eget spökhus – men det är upp till en själv, säger Daniel Vallin, pressansvarig på Lantmäteriet.

Det finns även flera grupper på Facebook som visar vår fascination över det förfallna och övergivna. Ett exempel är Övergivna platser med över 50 000 medlemmar, ett annat Spökplatser/Övergivna platser.

De mest spökhustäta områdena i Sverige

Med anledning av det ökade intresset har Lantmäteriet tagit fram statistik på var de så kallade spökhusen finns och en lista på de mest spökhustäta områdena i Sverige. Västra Götaland ligger på topp med 95 byggnader.

  • Västra Götaland 95
  • Jönköping 80
  • Västerbotten 80
  • Skåne 64
  • Kronoberg 63
  • Norrbotten 63
  • Jämtland 53
  • Värmland 51
  • Kalmar 47
  • Blekinge 42
  • Västernorrland 40
  • Östergötland 32
  • Dalarna 28
  • Halland 25
  • Gotland 23
  • Stockholm 17
  • Södermanland 14
  • Gävleborg 10
  • Örebro 8
  • Västmanland 8
  • Uppsala 4

Text: Hemnet-redaktionenKälla:Lantmäteriet

Funderar du på att köpa ett ödehus? Detta ska du tänka på!

Ett ödehus kan erbjuda både charm och historik, men det innebär också ett stort åtagande. Att ge ett sådant hem nytt liv kan vara oerhört tillfredsställande, men det finns en del saker du bör överväga innan du tar klivet. Här följer en guide baserad på nyckelaspekter att ha i åtanke när du överväger att köpa ett övergivet hus.

Vad är ett ödehus?

Ett ödehus är oftast definierat som ett hus där ingen bott på en lång tid, vilket medför tydligt förfall. Med tiden har intresset för dessa hus vuxit, delvis drivet av gemenskaper på sociala medier. Denna trend ses som en motvikt till den urbana livsstilen, och bjuder in till ett annorlunda boendeäventyr.

Tillgänglighet av ödehus

Uppskattningar visar att det finns många tomma hus i Sverige, men alla dessa räknas inte som ödehus. En del är kanske tomma på grund av familjeägande, rättstvister eller andra komplexa skäl.

Att hitta rätt ödehus

Det första steget i processen är att hitta det rätta huset. Förutom traditionella metoder som fastighetsmäklare, kan du utforska andra digitala listor, besöka sociala medier grupper dedikerade till ödehus, eller rentav utforska landsbygden personligen. Kom ihåg, även om ett hus ser övergivet ut, kan det fortfarande ha en ägare. Att gå in utan tillstånd kan vara olagligt.

Köpprocessen

När du hittat ett hus du är intresserad av, är det essentiellt att genomföra en noggrann besiktning. Du bör vara beredd på att det kan krävas mycket arbete och renovering för att göra huset beboeligt igen. Detta kan sträcka sig från att dra nya ledningar till att byta tak eller borra en ny brunn. Kontrollera också eventuella byggnadsrestriktioner eller skyddade områden.

Säkerhet och beboelighet

Efter ditt köp är det viktigt att direkt fokusera på säkerheten. Ödehus kan locka till sig oönskade besökare, vare sig det är inbrottstjuvar eller bara nyfikna själar. Det rekommenderas att byta lås och installera säkerhetssystem. Vidare, städa upp området, avlägsna eventuellt farligt material och kontrollera huset för överblivna ägodelar eller skräp.

Köp av ödehus kan erbjuda en unik och givande upplevelse, men det kräver noggrann planering, tålamod och engagemang. Med rätt förberedelser och perspektiv kan ditt ödehus bli en verklig skatt.