Listan över Sveriges hetaste kommuner

Luleå har det senaste året upplevt en kombination av ett stort intresse och ett lågt utbud, och har stadigt hamnat högt på listan över Sveriges hetaste bostadsmarknader. Foto: Husman Hagberg Luleå

Bostadsmarknaden är just nu hetast i Luleå kommun, tätt följt av kranskommuner till Stockholm och Göteborg. Det visar en omfattande kartläggning baserat på statistik från Hemnet där antalet klick per objekt och dag har jämförts för samtliga kommuner under de senaste tre månaderna. Samtidigt visar resultatet en tydlig urbaniseringstrend till städer över hela landet, som till exempel Luleå, Motala och Varberg.

Luleå har det senaste året upplevt en kombination av ett stort intresse och ett lågt utbud, och har stadigt hamnat högt på listan över Sveriges hetaste bostadsmarknader. Prisutvecklingen i Luleå har följt samma mönster och har det senaste året ökat med 25 procent för bostadsrätter och 22 procent för villor, vilket kan jämföras med rikssnittet på 6 procent respektive 7 procent.*

– Siffrorna bekräftar det vi som bor här känner. Luleå är idag en modern tjänsteekonomi där industrin och universitetet är viktiga motorer för jobb och tillväxt. Med en låg arbetslöshet och stark köpkraft gör det att trycket på bostadsmarkanden är stort, säger Niklas Nordström, kommunstyrelsens vice ordförande och kommunalråd.

Kranskommunernas framfart

Resultatet visar också ett stort intresse för kranskommuner till både Stockholm och Göteborg. Danderyd kommer på andra plats före Stockholms kommun (3) och Partille (4) hamnar högre än Göteborgs kommun på femte plats. Andra populära kommuner som ligger nära storstäderna är Lidingö (7), Huddinge (8), Härryda (10) och Kungälv (18).

– Vi ser en utveckling där människor i allt större utsträckning söker sig till kommuner som ligger utanför men i nära anslutning till storstäderna. I takt med att priserna i stadskärnan når nya rekordnivåer ökar intresset för kranskommuner med goda pendlingsmöjligheter, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Inte bara storstäder som platsar på listan

Men det är inte bara storstäderna som tar plats på topp-20 listan över Sveriges hetaste kommuner. Utöver Luleå är trycket på bostadsmarknaden högt för städer över hela landet så som Eskilstuna, Trollhättan, Motala, Varberg, Karlstad, Umeå och Jönköping.

– Det är ofta mycket fokus på Stockholm och Göteborg när man talar om Sveriges hetaste bostadsmarknader, men vi ser en bredare urbaniseringstrend där människor söker sig till städer över hela landet, säger Staffan Tell.

Hemnet sökindex oktober 2014

– Vårt boende är ett av de viktigaste intresseområdena i våra liv. Drygt 2 miljoner svenskar besöker Hemnet varje vecka och genom att titta på hur människor söker, klickar och rör sig på sajten kan vi göra den här typen av kartläggningar som säger något om människors boende, säger Staffan Tell.

Om Hemnet sökindex: Hemnet sökindex är en kartläggning som visar de hetaste bostadsmarknaderna i Sverige på kommunnivå. Hemnet sökindex är baserat på det totala antalet sidvisningar (klick) av alla objekt i respektive kommun under en dag dividerat med det totala antalet objekt i kommunen samma dag. Utifrån dessa värden har ett medelvärde för respektive kommun räknats fram för respektive månad. Indexet baseras därefter på löpande medelvärden över tre månader för att motverka tillfälliga fluktuationer. Om en kommun i genomsnitt har färre än fem objekt ute på marknaden per dag under en månad har denna kommun inte redovisats för månaden, eftersom enskilda objekt då kan få stor påverkan på indexet. Genom att mäta antalet visningar per dag kompenseras parametern att objekt i vissa kommuner normalt ligger ute längre och därmed har längre tid på sig att samla klick.

För frågor eller mer information kontakta:  Staffan Tell, Pressansvarig och talesperson Hemnet, Tel: 073-367 66 85, E-post: [email protected]

 

Text: Hemnet-redaktionen