Mobila hyresrätter för unga bostadslösa

Snabba hus är ett initiativ som går ut på att erbjuda mobila hyresrätter för unga personer i Stockholm. Kollage: Pia Jonson Landskaplaget & Adrian Utrilla Andreas Martin-Löf Arkitekter.

Hallå där Vanda Kehr, projektledare för organisationen jagvillhabostad.nu, som står bakom konceptet Snabba hus – flyttbara hem för unga. Först ut är husen i Västberga som blir inflyttningsklara försommaren 2016.

Mobila hyresrätter – hur uppstod den här idén?

– Under en förstudie 2009 frågade vi oss på jagvillhabostad.nu – hur kan vi få fram bostäder som unga efterfrågar snabbare? Då kom idén upp om Snabba hus. Konceptet går ut på att man bygger flyttbara bostadsmoduler med hög standard och kvalitet som placeras på tomter med tidsbegränsade bygglov. När bygglovet löper ut flyttas de mobila bostäderna till nästa planerade tomt. Pelle Björklund som är VD på Svenska Bostäder nappade på idén och vi har sedan 2012 ingått i ett samarbete. Vårt mål är att förverkliga och bygga flera Snabba hus-moduler under 2015.

Hur långt är ett tidsbegränsat bygglov?

– Ett tidsbegränsat bygglov kan ges upp till tio år. Därefter är det möjligt att söka tidsbegränsat lov för ytterligare 5 år.

 

Tanken är att flyttbara moduler placeras på varandra på tillfälliga tomter med tidsbegränsade bygglov. När bygglovet går ut flyttas de mobila bostäderna till nästa planerade tomt. Kollage: Pia Jonson Landskaplaget & Adrian Utrilla Andreas Martin-Löf Arkitekter.

Hur länge får man bo i Snabba hus?

– Eftersom bostäderna ska vara flyttbara kommer hyresgästerna inte ha besittningsrätt på sin lägenhet. Enligt hyreslagen får man bo i en bostad utan besittningsrätt i max fyra år. Detta innebär att man kommer kunna bo i Snabba hus fyra år i taget. För att det ska vara attraktivt ändå att bo i modulerna för vi, tillsammans med Svenska Bostäder och Bostadsförmedlingen i Stockholm, en dialog om att hyresgästerna till exempel får behålla sin plats i bostadskön och på så sätt inte behöva förlora kötid när man får en Snabba hus-lägenhet.

Hur får man en bostad i Snabba hus – har ni en egen bostadskö?

– Bostäderna kommer att förmedlas via Bostadsförmedlingen i Stockholm och precis som med andra lägenheter baseras möjligheten att få en sådan här lägenhet på kötid. Vi tittar för närvarande till exempel på gällande kriterier för ungdomslägenhet och studentlägenhet, eftersom vi vill att man ska kunna vara äldre än 25 år för att få bo i bostäderna.

Planlösningen för Snabba hus

Fakta om Snabba hus-projektet

Modulernas storlek: 32 kvm (finns enstaka större lägenheter)Månadshyra: ca 5 000 kronorAntal planerade mobila bostäder: 1 000 moduler inom de närmsta årenLägsta tillåtna ålder: 18 årHögsta tillåtna ålder: 30 årByggstart: 2015Inflyttningsklart: Preliminärt från 30 maj till 11 juli 2016Initiativtagare: jagvillhabostad.nu – en partipolitiskt obunden organisation som arbetar för att få bukt med bostadsbristen.Samarbetspartner: Svenska Bostäder

Läs mer om projektet här: www.snabbahus.nu

Text: Hemnet-redaktionen