Hemnetsurfarna slår rekord igen

Bostadsintresset är hetare än någonsin. Det kan vi konstatera när vi tittar på hur vi svenskar surfade på Hemnet under 2015 – för nästan en miljard klick under året kan väl inte ha fel?

Intresset för bostäder fortsätter att vara enormt stort bland svenskarna. Trots att 2014 var ett riktigt rekordår som verkade svårt att slå på fingrarna så ökade faktiskt antalet besök på Hemnet under 2015 igen, med 6%. I snitt hade Hemnet drygt 2,2 miljoner besök i veckan under året och totalt gjordes drygt en miljard klick på sajten.

Hemnet2015_siffror2

Här kommer lite fler siffror om Hemnetåret 2015:

• Antalet objekt till salu ökade under 2015, med 10% för villor och 23% för bostadsrätter. Samtidigt gick det allt snabbare att sälja sin bostad på Hemnet. Genomsnittstiden som ett objekt låg ute på Hemnet minskade med nästan en vecka. Vanligast var att ett objekt låg ute i 12 dagar. – 2015 kom det ut fler bostäder på marknaden än året innan. Men den allt snabbare försäljningshastigheten gjorde att många köpare nog uppfattade utbudet som lågt, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

• Antalet nyproducerade bostäder till försäljning stannade däremot av. 2014 ökade antalet nyproduktioner på Hemnet med 12 %, en siffra som 2015 hamnade på 3 %.

• Mellan kl 19 och 21 – då bostadssurfar vi som mest! Men Hemnet har besök av bostadsdrömmare under hela dygnet och nästan hälften av allt Hemnetsurfande görs faktiskt på arbetstid.

Hemnet2015_siffror3

• Årets mest hektiska dag var den 11 maj. Den lugnaste dagen var julafton, precis som under tidigare år. Vår kvalificerade gissning är att 2016 års hetaste dag blir måndagen 15 augusti.

• Vatten gick om balkong som det populäraste sökbegreppet. Balkong behåller förstaplatsen som det enskilt vanligaste sökordet. Men slår man ihop alla synonymer, såsom havsnära, sjöutsikt etc – då är det istället just närheten till vatten som blivit mest populärt.

Hemnet2015_siffror1

• Hemnet har fått en ny familjemedlem – Qasa, som tack vare sin smarta och trygga uthyrningslösning kan vara en del av lösningen på bostadsbristen. En undersökning som Qasa gjort tillsammans med Hemnet visar att viljan att hyra ut sin bostad är stor bland svenskarna och att 150 000 bostäder skulle kunna frigöras utan ett enda nytt spadtag.

• Ett falurött hus i funkisstil, 120 kvadratmeter stort, fördelat på fyra rum. Så ser svenskarnas mest eftersökta hem ut. Vi lanserade HemnetHemmet, ett hus baserat helt på era sökningar.

Årets klickraketer

– Objekten som får flest klick brukar ha något särskilt som sticker ut från mängden, säger Staffan Tell. Det kan vara ett högt pris, ett fint läge eller en inredning utöver det vanliga. Årets mest klickade objekt hade ett fantastiskt fint läge med sjöutsikt och pool, vilket är hett eftertraktat bland Hemnets besökare.

Tre pooler och havsutsikt i UddevallauddevallaTre dagar var allt som behövdes. På den tiden hann det här arkitektritade huset i Uddevalla bli det mest klickade på Hemnet under hela 2015 med nästan 300 000 klick. 196 kvadratmeter fördelade på fem rum och kök, tre pooler i två etage, en fantastisk havsutsikt och dessutom en privat badplats. Utgångspris: 10 900 000 kronor.

Egen brygga nära Göteborghovås Modernistisk villa med mycket glas och betong i bästa västkustläge med egen brygga. Närheten till havet gjorde den här villan i Hovås/Brottkärr till årets näst mest klickade bostad.

Paradvåning med storslagen Stockholmsutsiktstrandvägen En fantastisk paradvåning på Strandvägen blev årets tredje mest klickade objekt. Panoramavyn mot Nybroviken spelade säkert in, liksom de exklusiva materialen. Utgångspris: 45 miljoner kronor.

Text: Hemnet-redaktionen