Minskad pessimism och ökat utbud i början av 2018

2017 kan sammanfattas som året då bostadsmarknaden vände. Under årets sista månader sjönk bostadspriserna, samtidigt som bostadsutbudet ökade. Så hur ser det ut nu i början av januari när bostadsmarknaden kommer igång igen efter juldvalan?

Foto: Jon Flobrant, Unsplash

Enligt Hemnets Köparbarometer har pessimismen bland bostadsköpare minskat något i början av januari. 41 procent av köparna svarade att de tror på sjunkande priser de närmaste sex månaderna. I december var motsvarande siffra 44 procent. Andelen som svarade att de tror på stigande priser steg något till 19 procent i januari, upp från 18 procent i december. En möjlig tolkning är att julledigheten har fått marknaden att lugna ned sig något efter en höst och vinter som präglats av braskande tidningsrubriker om en stundande bostadskrasch.

Samtidigt finns det frågetecken på horisonten. Under första veckan 2018 fanns 63 procent fler bostadsrätter ute till salu jämfört med samma vecka 2017. Och det är just ett stort utbud som fick marknaden att vika under slutet av förra året. Det stora utbudet beror delvis på att byggtakten i Sverige har legat på rekordhög nivå under ett par år. En annan faktor som byggt på utbudet är att köpare och säljare har haft svårt att hitta en gemensam prisnivå som man är nöjd med.

Bostadsmarknaden brukar följa tydliga säsongsmönster och vi kan förvänta oss att utbudet av bostäder fortsätter att öka från och med nu och fram till senvåren. Om köpare och säljare möter varandra på en gemensam prisnivå kan vi förvänta oss att utbudet stabiliseras. Men om säljarna inte accepterar att bostadspriserna ligger på en ny nivå jämfört med förra hösten kan vi förvänta oss att bostadsutbudet ökar ännu mer.

De första större visningshelgerna under januari och februari kommer att ge en tydligare fingervisning om vart bostadsmarknaden är påväg.

 

Text: Staffan Tell, Pressansvarig & Talesperson Hemnet