Många objekt förblir osålda: ”Kan sätta press”

Nya siffror som Hemnet tagit fram visar att mängden ”återpubliceringar av bostadsrätter” ökar. Var fjärde bostadsrätt som annonserades ut i Sverige under augusti var en återpublicering. 

Vill du ha koll på bostadsmarknaden? Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

Mängden återpubliceringar av bostadsannonser på Hemnet har ökat de senaste åren. I augusti i år visade siffrorna att var fjärde bostadsrätt som annonserades ut en återpublicering, 2014 var siffran endast 10 procent. Framförallt syns en markant förändring hösten 2017 då antalet återpublicerade ökade kraftigt och närmade sig 20 procent.

– Vi ser att andelen sålda objekt av de som plockas bort har minskat samtidigt som antalet återpublicerade objekt ökar. Det är faktorer som kan sätta press på marknaden under hösten, säger Hemnets presstalesperson, Staffan Tell.

En liknande tröghet visar sig på villamarknaden. Enligt Hemnets data var andelen återpublicerade villor i Stockholm 42 procent i augusti. Det är en dubblering i jämförelse med åren 2014 till 2017.