Bostadspriserna steg i januari: ”Det såldes mycket”

Nya siffror från Valuegard visar att bostadspriserna steg med 1,2 procent i januari, i jämförelse med december. Även om det är positiva siffror så är det den sämsta januarisiffran någonsin i Valuegards mätningar. 

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Januari var en månad med fortsatt höga försäljningsnivåer. I riket såldes det 6 756 bostadsrätter,vilket är något under fjolårets januarisiffra men klart högre än motsvarande månad de föregående åren. 

Januari och februari 2018 präglades till stor del av det då stundande amorteringskravet vilket innebar rekordhöga försäljningssiffror. – Tittar vi på januari så såg vi att prisförväntningarna hade sjunkit, vilket vi tolkade var på grund av räntehöjningen samt det då osäkra politiska läget i Sverige, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet i ett inslag på DI TV.

Johan Nordenfelt, informationschef på fastighetsmäklaren Erik Olsson, menar att det finns en positiv vändning på marknaden. Erik Olsson har till exempel sett en ökning i antalet spekulanter på bostadsvisningar senaste tiden. – Det finns ett intresse för att köpa en bostad, kan man bara finansiera köpet kommer bostäderna säljas, säger Nordenfelt i DI TV.

Staffan Tell fyller i. – Vi ser att säljvolymerna i januari var ganska hyggliga. Ur ett historiskt perspektiv så såldes det mycket, säger han. 

Se hela inslaget i DI TV här.