Trögt för ettor i Stockholm

Försäljningen av ettor i Stockholm går trögt, det visar nya siffror från Hemnet. 

Under februari såldes 124 ettor innanför tullarna i Stockholm, vilket innebär ett tapp på 27 procent i jämförelse en vanlig februarimånad under perioden 2014-2017. 

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Drygt 14 procent färre lägenheter såldes under februari 2019, i jämförelse med motsvarande period förra året. I Stockholm är tappet större, drygt 35 procent. Innanför tullarna i Stockholm var tappet hela 45 procent.

– Det här har naturligtvis mycket att göra med amorteringskraven och bankernas hårdare kreditregler. Det slår mot dyrare objekt, och i synnerhet mot ettor där ju vanligen bara en inkomsttagare bor. Samtidigt är ettor det billigaste du kan köpa, så vi har en mycket speciell situation just nu, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. 

Bostadsminister Per Bolund (MP) kommenterade under dagen siffrorna i en artikel på SvD.se där han menade att priserna måste ner för att marknaden ska normaliseras. – Det finns ett värde i lugnare marknadsutveckling. När man gör sin kanske största affär i livet är det inte bra med så pressade förhållanden att man gör det med panikkänsla, säger han till SvD.