Här säljs fritidshus snabbast i Sverige

Det tar längre tid att sälja fritidshus i jämförelse med villor och bostadsrätter. Under 2018 tog det i snitt fyra veckor att sälja ett fritidshus på Hemnet, en försäljningstid som legat konstant under de se senaste åren.

Svenskar tycker om fritidshus, oavsett om de Hemnet-surfrar, köper eller bara drömmer. Historisk sett brukar Stockholms län vara den plats i Sverige där fritidshus säljs snabbast, men under 2018 tog ett annat län över kronan.

Istället var det Västernorrlands län där försäljningstiden av fritidshus var som lägst, 23,5 dagar. Stockholm landade på 25 dagar, tätt följt av Östergötland och Västmanland på 26 dagar.

Och den mäklare som sålde mest fritidshus under 2018 i Västernorrland var Ester Hemström på Mäklarhuset Härnösand. Hon har sett en förändring på marknaden de senaste åren.– När det gäller fritidsbostäder så är det en annorlunda marknad än vanliga bostäder. Många fritidsbostäder går ofta i arv i flera generationer och det blir en hel del gåvobrev som man får skriva. Det är också vanligt att man idag bryter denna kedja och att barnen inte längre är intresserad av att vilja ta över längre. Då blir det fler unika objekt i Västernorrland på grund av vår närhet till hav och sjöar, säger Ester Hemström.

Upplever du att köpare har förändrat sitt beteende i takt med att bostadsmarknaden svalnat?– Fastigheterna har blivit mer moderniserade med rinnande vatten och riktigt avlopp samt inkopplad fiber. Genom detta så har även priserna ökat en hel del. Det som jag upplev som stor förändring de senaste åren är att man gärna vill ha en hög standard och närhet till havet är oerhört viktigt. Finns det fiber så är fritidshuset ännu mera attraktivt, säger hon.

Vad förväntar du dig av fritidshusmarknaden under 2019?– Jag känner att marknaden för fritidshus är otroligt ljus och att priserna kommer fortsätta stiga vid havsnära lägen.

Län och säljtid i dagar

Västernorrlands Län, 23,5Stockholms Län, 25Östergötlands Län, 26Västmanlands Län, 26Södermanlands Län, 26Skåne Län, 27Västra Götalands Län, 28Gotlands Län, 28Hallands Län, 29Kalmar Län, 29Västerbottens Län, 29,5Örebro Län, 29,5Dalarnas Län, 32Uppsala Län, 32Gävleborgs Län, 35Jämtlands Län, 36Norrbottens Län, 37Jönköpings Län, 38Blekinge Län, 41Värmlands Län, 42Kronobergs Län, 62,5