Här är bostadsmarknaden hetast i landet

Villamarknaden i Stockholmsområdet är hetast i landet. Det visar Hemnets klickindex för första kvartalet 2019. De tre kommuner där villor fick flest klick under första kvartalet låg alla i Stockholms län. Mest fick Lidingö med i genomsnitt 380 klick per dag och villaannons, mer än tre gånger så mycket som genomsnittet i riket.

Under det första kvartalet var det framför allt Stockholmskommuner i toppen av listan över flest antal klick per villaannons och dag. Toppar listan gör Lidingö kommun med ett genomsnitt på 380 klick per dag och annons. Det är 15 procent fler än vad Lidingö hade under första kvartal 2018, vilket då var näst högsta genomsnittssiffran efter Lunds kommun.

De tre mest klickade villakommunerna är alla kommuner i Stockholms län. På andra plats hamnar Stockholms kommun och på fjärde plats Danderyd. Den enda av de mest klickade villakommunerna där villorna är billigare än riksgenomsnittet är Motala.

För bostadsrätter toppar Lomma kommun klickindexet med ett genomsnittligt antal klick på 169 per dag och bostadsrättsannons. På andra och tredje plats ligger Lidköping och Eslöv. Båda dessa kommuner har ett genomsnittspris under riksgenomsnittet.

– Det finns ett tydligt samband mellan förändringen i genomsnittligt antal klick och prisutveckling i samma kommun vilket gör detta index intressant. Till viss del förklaras det av att ett minskat utbud leder till både fler klick för de befintliga annonserna och ett generellt högre genomsnittspris, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Om Hemnet klickindex: 

Hemnet klickindex är en kartläggning som visar de hetaste bostadsmarknaderna i Sverige på kommunnivå. Hemnet klickindex baseras på det genomsnittliga (median) antalet klick per bostadsobjekt och dag under det senaste kvartalet. Endast objekt som publicerats under perioden har analyserats. Om en kommun i genomsnitt har färre än trettio objekt ute på marknaden under kvartalet tas inte denna med i rankingen, eftersom enskilda objekt då kan få stor påverkan på indexet. Genom att mäta antalet visningar per dag kompenseras parametern att objekt i vissa kommuner normalt ligger ute längre och därmed har längre tid på sig att samla klick.