Rekordmånga bostäder såldes i maj

I maj såldes 9 930 bostadsrätter och 5 713 villor i Sverige, det är de högsta siffrorna sedan Hemnet började mätningarna 2013. Rekordet tyder på att bostadsmarknaden har börjat snurra igen efter månader av stillastående bostadspriser.

Under maj månad såldes 9 930 bostadsrätter och 5 713 villor i Sverige. Det är de högsta siffrorna som Hemnet har noterat sedan bostadssajtens mätningar startade 2013.Enligt bostadssajten har hjulen börjat snurra efter månader med stillastående bostadspriser och utdragna affärer.

– Köparna anammar det nya prisläget ganska snabbt, medan säljarna ligger kvar längre i de gamla priserna. Nu verkar det som att både säljare och köpare i högre utsträckning accepterar prisbilden, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Stigande budpremie

I maj var den genomsnittliga budpremien, hur mycket en bostadsrätt stiger från startpriset, drygt 5 procent för hela landet, visar Hemnets siffror. Det är de högsta siffrorna sedan priserna rasade 2017.– Vi har sett en ganska tydlig återhämtning, trendmässigt, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.