Bankerna tjänar mindre på bolån

Bankernas bolånemarginal, det banker tjänar på bolån, minskar enligt en ny rapport från Finansinspektionen. Trots minskningen ligger bolånemarginalerna på en ganska hög nivå i jämförelse med den uppgång som kom efter finanskrisen 2008, skriver Ekot.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Bolånemarginalen inledde året på 1,46 procent under första kvartalet men minskade något till 1,44 procent andra kvartalet. I rapporten framhåller Finansinspektionen att det finns ett förhandlingsutrymme för konsumenter, samtidigt som banker kan behålla en god lönsamhet på bolån.

Om svenska bolånetagare i högre utsträckning skulle vara beredda att byta bank skulle det sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk, menar Finansinspektionen.