Sex lägenheter i Sundsvall för priset av en i Stockholm

Det skiljer mer än 1,6 miljoner kronor för en bostadsrätt med ett rum och kök beroende på studentort. Dyrast är inte helt oväntat Stockholm och billigast är Sundsvall. I Sundsvall får man sex lägenheter för priset av en i Stockholm.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

I Lund, en av landets största universitetsstäder, har utbudet ökat med 15 procent sedan 2016.

Nu drar höstterminen igång på Sverige universitet och högskolor i landet. Och utmaningarna att hitta bostad för studenterna är stor. För de som är intresserade av att köpa en liten bostadsrätt skiljer sig prisnivåerna kraftigt beroende på vart i landet man letar.

– Många studenter föredrar att hyra sin bostad eftersom man studerar under en begränsad tid. Men det har också varit populärt att köpa en bostadsrätt för att säkra någonstans att bo under studietiden. Man ska dock kunna tänka sig att bo kvar i staden efter avslutade studier eftersom det alltid finns en risk att bopriserna viker. Jämfört med toppen för några år sedan har priserna sjunkit med ungefär 10 procent så man ska undvika att tänka spekulativt, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.