Det stör vi oss på hos grannen

Grannar är ett omtvistat ämne, ibland är de fantastiska. Ibland inte. Den siste oktober är grannens dag i Sverige. Därför tog vi tempen på vad svenskar egentligen tycker om sina grannar.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Av de som tillfrågades i Hemnets undersökning bor 47 procent i lägenhet och 40 procent i villa. Resterande procent bor i stor utsträckning i radhus eller kedjehus.

På frågan ”Vad tycker du om dina närmaste grannar där du bor i dag?” svarade drygt hälften av de tillfrågade ”Mycket bra”.

Total var drygt en tiondel var mer missnöjda, sex procent svarade ”Ganska dåligt” och fem procent svarade ”Mycket dåligt”.

De som bor i bostadsrätt är mer missnöjda än de som bor i villa/radhus, sju procent respektive fem procent svarade ”mycket dåligt”.

– Man kan konstatera att vi generellt trivs väldigt bra med våra grannar. Samtidigt som vi framför allt stör oss på de som är högljudda, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Nej till hög ljudnivå

Bland de saker som svenskar stör sig mest på hos sina grannar dominerar en sak, hög ljudnivå. 49 procent av dem som uppgav att de stör sig på något hos sina grannar menar att ljudnivån är det största störningsmomentet. Även skräpig miljö, 11 procent, och sociala svårigheter, 14 procent, hamnar högt upp på listan.

Störande ljud är framförallt ett problem hos dem som bor i bostadsrätt där 58 procent väljer att lyfta just det som det vanligaste störningsmomentet. Bland villa/radhusägare är det 30 procent som svarar likadant.

En sak är viktig att komma ihåg och det är att merparten är mycket nöjda eller ganska nöjda med sina grannar. Endast en tiondel svarar att de trivs ganska eller mycket dåligt med sina grannar.

Det bådar gott inför framtiden.