Mäklare vill se mer transparenta budgivningar

En oro för fejkade budgivningar har gjort att mäklarfirmor inför id-kontroll. Mäklarfirman Norban har valt att kräva bank-id vid alla budgivningar. – Budgivningarna är problematiska för branschen, säger David Johansson, tillsynschef vid Fastighetsmäklarinspektionen, till Svenska Dagbladet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Ett lagt bud är inte bindande vid en budgivning i Sverige, vilket gör att både säljare, köpare och mäklare vill ha kontroll över vem som budar på en bostad. Norban är en av få mäklarfirmor som kräver identifikation via bank-id i samband med en budgivning. Även Fastighetsbyrån har en liknande tjänst som är frivillig.

Klagomål på brister i budgivningarna år efter år strömmar in till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, skriver SvD. Mellan vart fjärde och vart femte ärende hos myndigheten gäller just budgivningar, det är särskilt kunder och mäklare i Storstockholm som brukar vara drabbade.

Hemnet erbjuder trygg budgivning

Som ett led i Hemnets strategi att utveckla tjänster som effektiviserar och förenklar mäklarnas arbete har Hemnet förvärvat budgivningstjänsten Tryggabud. Genom mobilt BankID möjliggör Tryggabud legitimerad budgivning på bostäder. Hemnet påbörjar nu arbetet med att integrera Tryggabud för att därefter erbjuda tjänsten kostnadsfritt till alla mäklare som vill ansluta sig.– Som stor aktör vill vi bidra till ökad transparens och därför finns nu den här tjänsten kostnadsfritt för alla mäklare, säger Staffan Tell, talesman vid Hemnet.