Utbudet av bostadsrätter minskar

Utbudet av bostadsrätter fortsätter att sjunka och ligger nu på den lägsta nivån sedan november 2016. – För andra månaden i rad minskar utbudet i årstakt. Intressant är att också tvåårstakten sjunker, när man jämför med den stökiga perioden 2017, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet var i november 6 procent lägre än motsvarande månad i fjol och på den lägsta nivån sedan 2016. Samtidigt minskade utbudet av villor med totalt 8 procent.

Mest minskade utbudet av bostadsrätter i Stockholm, totalt med 10 procent från i november 2018 medan villautbudet sjönk 12 procent.– Särskilt i Stockholm är det en väldigt kraftig nedgång i utbudet jämfört med november 2017, nästan 20 procent i kommunen och 30 procent innanför tullarna, säger Staffan Tell.

Han påpekar också att han ser en högre aktivitet på bostadsmarknaden än tidigare där det som läggs ut till försäljning säljs snabbare.– En möjlig tolkning är att säljarna inte är lika angelägna om att hålla ut med försäljningen in i det sista som de kan ha varit i en svagare marknad. Vi hör också anekdotiskt om allt fler budgivningar som drar iväg, säger han.