”Tillgång till egen bostad är en mänsklig rättighet”

Bostadsförsörjningen är ett stort samhällsproblem i Sverige. Enligt Boverkets senaste mätning uppgav hela 83 procent av landets 240 kommuner att det rådde underskott på bostäder. Det är en av flera anledningar till hemlösheten i landet, enligt Stockholms Stadsmissions nya rapport ”Hemlös 2019”. Situationen kan verka hopplös, men det finns lösningar.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Stockholms Stadsmission

Sverige har sedan 2009 saknat en nationell hemlöshetsstrategi vilket innebär att arbetet med att förebygga och motverka hemlösheten i landet inte har kunnat samordnas och effektiviseras.

För att motverka detta föreslår Stockholms Stadsmission och deras verksamhet Bobyrån – som Hemnet stöttar, att modellen ”Bostad först” implementeras i hela landet. Modellen innebär att istället för att villkora boendet får personer med komplexa problem en egen permanent bostad med tillgång till frivilliga och anpassade stödinsatser.

Vill du veta mer om Bostad först? Läs mer här.

– Utgångspunkten med Bostad först är att en egen bostad är en mänsklig rättighet och ska vara separat från särskilda krav. Vi anser att varje människa har rätten att leva sitt liv som man själv vill, säger Linda Nyqvist, som är ansvarig för företagssamarbeten på Stockholms Stadsmission.

Modellen introducerades redan på 1990-talet i USA, men har sedan dess spridit sig med stor framgång i flera länder, däribland Sverige. Runt 80 procent av de som får ett boende i Bostad först-verksamheten bor kvar över tid och ambitionen är att samarbeta med privata fastighetsägare för att sprida modellen runt om i landet.

– Genom att stödja vår verksamhet får fler människor som lever i utsatthet och är långt ifrån bostadsmarknaden en möjlighet till ett egen bostad, säger Linda Nyqvist.

Läs mer om Hemnets samarbetet med Stockholms Stadsmissions här.