Snabbare försäljningar under 2019

Under 2019 minskade försäljningstiderna i Sverige, vilket är ett av flera tecken på en piggare marknad. Framförallt sticker landets södra delar ut.

Efter några år av turbulens på bostadsmarknaden har både priser och försäljningstider stabiliserat sig. – Marknaden har tydligt återhämtat sig från den turbulens och tröghet som präglade den för ett par år sedan. På många ställen går det dock fortfarande ganska trögt om man jämför med hur det varit tidigare, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Han fortsätter. – Skåne sticker tydligt ut på denna listan och vi ser även andra tecken på att marknaden i Skåne var väldigt stark under fjolåret. Både för villor och bostadsrätter.

Den kommun där bostadsrätter såldes snabbast var Svedala kommun i Skåne, där tar det i snitt 13 dagar att sälja en villa. Sedan följer ett par kommuner, bland annat Lomma, Sjöbo, Staffanstorp, Stockholm och Ulricehamn på 15 dagar.

För villor ser det någorlunda annorlunda ut, men Skåne dominerar listan. Burlöv i Skåne toppar listan med 14 dagar, tätt följt av Malmö, Lomma, Svedala och Arboga.

Kommunerna där villor såldes snabbast under 2019:

  1. Burlövs: 14 dagar.
  2. Malmö, Lomma, Svedala: 15 dagar
  3. Arboga, Lund: 17 dagar.

Kommunerna där bostadsrätter såldes snabbast under 2019:

  1. Svedala: 13 dagar.
  2. Lomma, Sjöbo, Staffanstorp, Ulricehamn, Stockholm, Solna, Arboga: 15 dagar.
  3. Kävlinge, Gislaved, Östorp, Ljungby: 15,5 dagar.