”Livspusslet får unga att sluta som mäklare”

Den vanligaste anledningen till att unga mäklare väljer att lämna yrket tidigt är svårigheterna att få till balans mellan privatliv och jobb. Det menar Mats Lövgren, lärare på Fastighetsmäklarprogrammet vid högskolan i Gävle.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Mats Lövgren, lärare vid högskolan i Gävle. Foto: Anna Sällberg

I det senaste avsnittet av podcasten ”Sveriges bästa mäklare” pratade Mats Lövgren, före detta mäklare och numera lärare, om anledningarna till varför så många unga mäklare väljer att lämna yrket snabbt efter examen.

Den vanligaste anledningen, menar han, är att det är svårt att få balans mellan jobb och fritid. Oregelbundna arbetstider förekommer ofta och det går aldrig att säga att ”nu har jag arbetat klar”.

– Den största skillnaden att vara mäklare nu, mot för när jag började, är konkurrensen. Idag måste du sälja in dig själv, ditt varumärke. Det har gått från att sälja bostaden till att sälja mäklartjänsten.

Det som är positivt, menar han, är att utbildningen visat sig vara attraktiv för andra arbetsgivare. Studenterna blir inte arbetslösa när de lämnar mäklaryrket, de byter exempelvis till fastighetsbolag, banker eller blir konsulter inom fastighetsvärdering.

– Det är ett enormt intresse för våra studenter, de uppvaktas redan under insparken när de påbörjar sin utbildning, säger Mats Lövgren.

Du hittar podden där du hittar dina poddar. Du kan lyssna avsnittet här.