Så kan oron för corona-viruset påverka bostadsmarknaden

De senaste veckorna har corona-viruset skakat börsen med stora nedgångar runtom i världen. Men hur påverkar corona-viruset, COVID-19, bostadspriserna och hur ska man tänka som säljare och köpare? Hemnet reder ut begreppen.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

– Tidigare oroligheter såsom Lehman-kraschen 2008 och Euro-krisen 2011 ledde till sjunkande bostadspriser. Men det är för tidigt att säga hur oron för corona-viruset kommer att påverka bostadspriserna. Om man köper och säljer på samma marknad så har prisutvecklingen en mer begränsad betydelse. Idag är det betydligt fler som säljer innan de köper och då kan en prisnedgång till och med vara fördelaktig, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarföretaget Erik Olsson, menar att deras mäklare inte märkt särskilt mycket av någon oro för corona-viruset. – För förstagångsköpare som skall in på bostadsmarknaden, och de som skall köpa en större och dyrare bostad, kan en prisnedgång till följd av coronaviruset vara ett bra tillfälle att agera eftersom negativa händelser med ett hastigt händelseförlopp som skapar oro och prisnedgångar ofta leder till överreaktioner som efterföljs av att priserna rekylerar upp. Eftersom ingen vet hur det blir den här gången är det bästa rådet ändå att göra så bra köp och försäljning som möjligt i den marknad som räder, oavsett vad det är för typ av marknad. Håll ihop processen och förbered både köp och försäljning ordentligt och parallellt.

Han ser dock inte att kopplingen mellan oroliga börser och bostadsmarknaden som särskilt stark. – Den direkta effekten av börsens nedgång är dock liten eftersom det är få som köper en normal bostad genom att sälja aktier. Förutsättningarna för att låna pengar till en bostad är det som avgör, säger Johan och fortsätter. –  I ett längre perspektiv kan Coronaviruset till och med visa sig vara en fördel just för bostadsmarknaden. Om viruset dämpar ekonomin kommer vi att få behålla de unikt låga räntorna längre tid än annars. Viruset skulle till och med kunna leda till att räntorna sänks igen om ekonomin behöver stimuleras. En låg ränta är mer positivt för bostadsmarknaden än en lite lägre sysselsättning är negativ.