Mäklare inför försiktighetsåtgärder

Flera mäklarkedjor inför försiktighetsåtgärder i samband med bostadsvisningar för minska risken för spridning av coronaviruset. Digitala visningar, färre besökare samtidigt, enskilda visningar och föranmälan är några av de åtgärder som införts. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

De senaste veckorna har corona-viruset skakat börsen med stora nedgångar runtom i världen. Samtidigt som restriktioner har införts i samhället har även mäklare i landet anpassat bostadsvisningar för att de ska vara säkra för bostadsspekulanter. – Det är tydligt att många mäklare har infört snabba åtgärder för att minska riskerna för spridning av corona-viruset. Än så länge verkar det som att många fortsätter med visningar men man gör saker som att begränsa antalet människor som får vistas i en lägenhet samtidigt och erbjuder fler enskilda visningar, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Under fredagen gick Mäklarsamfundet ut med ett pressmeddelande där de uppmanar mäklare att undvika stora visningar med mycket människor. – Vår rekommendation till mäklarna är att försöka hitta lösningar som gör att köp och sälj av bostäder kan genomföras samtidigt som vi tar stort ansvar för att inte bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mäklarsamfundets vd, Björn Wellhagen i pressmeddelandet.

För tidigt för att sia om prisförändringar

Det är för tidigt att säga om oron för corona-viruset kommer att orsaka en prisnedgång på bostadsmarknaden, det menar Staffan Tell. – Mäklare vi talat med vittnar om att det finns många som har sålt sin bostad i början av året och är mycket motiverade att hitta ett nytt hem. Hittills i år har bostadsmarknaden haft en stark utveckling med stigande priser och snabbare affärer men det återstår att se hur den senaste tidens kaotiska utveckling på börsen och den allmänna oron påverkar den fortsatta utvecklingen, säger Staffan Tell.

På Hemnet tittar man för närvarande på vad man kan göra för att underlätta den nuvarande situationen.– Vi tar den här frågan på stort allvar och ser över hur vi kan hjälpa till på bästa sätt, säger Staffan Tell.