Mäklaren: Mariatorget är Södermalms hjärta

Vid Mariatorget på Södermalm bor du mitt i händelsernas centrum med allt du kan tänkas behöva strax intill. Oslagbara utsiktsplatser, trendiga butiker och restauranger i världsklass.

Pryssgränd, en gata på Södermalm i Stockholm.

Mariatorget på Södermalm är trots sitt namn, inte ett kullerstenstorg, utan en lummig park i centrala Stockholm. Där finns allt från det moderna stadslivet till den historiska förankringen. Därför blev Södermalm utnämnd till ett av de hetaste kvarteren i Europa för några år sedan.

Letar du bostad i området? Klicka här.

Stora lägenheter lockar

På Södermalm, men framförallt i området kring Mariatorget, är efterfrågan på bostäder hög. Något som är ovanligt med området är att det fortfarande finns många stora lägenheter kvar med populära attribut så som burspråk, stuckaturer och kakelugnar från förra sekelskiftet.

– Om du gillar människor, men vill komma undan från den värsta trafiken så kommer du att trivas bra här. Då Mariatorget erbjuder många större bostäder så är det ganska vanligt med barnfamiljer, men det är även många som bott där sedan barnsben på grund av platsens många fördelar, Michelle Carlsson, från Mäklarhuset innerstan, som förmedlar bostäder på Södermalm.

Klicka här om du vill komma i kontakt med Mäklarhuset innerstan.

Från avrättningsplats till Södermalms hjärta

I området finns tidstypiska fasader som påminner om hur Stockholms arkitektur utvecklats genom tiden. Och nog har platsen utvecklats. När torget anlades på 1600-talet av Drottning Kristina var det mer eller mindre enbart en park. Framåt 1700-talet kallades parken för Hornstorget och var kanske mest känd, eller kanske snarare ökänd, som en avrättningsplats.

Detta slutade man dock med i samband med att man bytte namn på 1760-talet. Fram till 1959 hette platsen Adolf Fredriks torg, efter Sveriges dåvarande kung, men bytte till Mariatorget, för att inte förknippas med Adolf Fredriks kyrka på Norrmalm. Lyckligtvis förändras saker, likaså Mariatorgets status.

Michelle Carlsson från Mäklarhuset innerstan.

Nuförtiden är Mariatorget mer känt som ”Södermalms hjärta”, menar Michelle Carlsson. Som boende där har man både nära till stadspuls och ett trivsamt lugn, vilket lockar en stor variation av människor, säger hon.

Vill du veta mer om Mäklarhuset – klicka här.

– Mariatorget ligger ju väldigt bra till, med bussar och tunnelbana som tar dig in i Stockholms mitt på bara några minuter. Samtidigt har du nära till fina utsiktsplatser så som Monteliusvägen, ett promenadstråk som blickar ut över Riddarfjärden och Stockholms stadshus, säger hon.