Tips för en säkrare visning i coronatider

Köpa bostad i Coronatider? Det har visat sig fungera riktigt bra. Att helt undvika att gå på visning inför ett bostadsköp är svårt. Som köpare har du undersökningsplikt och de flesta vill ju förbereda sig noga för det som kan bli livets största affär. Det finns lösningar och försiktighetsåtgärder som gör det tryggt att gå på visning trots rådande restriktioner.

Förutom Folkhälsomyndigheten så har mäklarna har även fått tydliga rekommendationer från Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet FMF om hur de bör anpassa sin verksamhet till det rådande läget.

Digitala visningar

Digitala visningar har ökat markant under Corona-pandemin. Digitala visningar görs både som live-streamade öppna visningar och som privata visningar efter överenskommelse med mäklaren. Men det är viktigt att tänka på att köparens undersökningsplikt inte anses vara uppfylld genom en digital visning. Den digitala visningen bör ses som ett första steg där du kan få en uppfattning om bostaden är intressant för dig. Därefter bör du gå på en fysisk visning där du kan undersöka bostaden närmare, exempelvis förbokad eller privat visning.

Förbokade visningar

För att kunna begränsa antalet personer som befinner sig på en visning samtidigt har många fastighetsmäklare börjat med förbokning i samband med visning, vilket också är något som fastighetsmäklarnas branschorganisationer rekommenderar. Det gör det möjligt att ha kontroll över tidschemat och antalet personer som befinner sig på visningen samtidigt. Så är du spekulant, kom i tid då tidslotterna kan vara korta.

Privata visningar

Om du är väldigt angelägen kan du undersöka möjligheten för en privat visning.

Gå inte hela familjen

Det är kanske svårt. Men försök att gå så få som möjligt på visningen och undvik att ta med hela familjen.

Kontraktsskrivningen

Flera alternativa lösningar har blivit vanligare som försiktighetsåtgärd vid kontraktsskrivningen. Genomgången av kontrakt och villkor i samband med kontraktsskrivningen kan göras via en konferenslösning som Zoom eller Skype. Det finns inga juridiska hinder för att själva påskriften sker på distans eller vid olika tillfällen, men observera att det inte räcker med digital signatur. För att avtalet ska vara bindande krävs underskrift, på papper, av säljare och köpare.

Pandemin har inte stoppat folk från att köpa eller sälja hus. Det finns som sagt flera lösningar och försiktighetsåtgärder att ta till för att hitta drömboendet på ett säkert sätt. Lycka till, var försiktig och ansvarsfull. Och tvätta händerna.