Mer aktiva budgivningar till följd av hög efterfrågan

Det har varit en aktiv start på bostadsåret 2021. Det syns inte minst i den genomsnittliga ökningen mellan utgångspris och slutpris. Under årets första månad ökade bostadsrätter i genomsnitt med 7 procent från utgångspriset. För villor var motsvarande genomsnittliga ökning 8 procent, vilket är den högsta nivå som noterats historiskt.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Den höga efterfrågan som setts på bostadsmarknaden generellt under coronapandemin ser ut att hålla i sig i början av året. Antalet försäljningar i förhållande till hur mycket som publicerats har aldrig varit högre under en januarimånad. Detta ökar trycket på de bostäder som ligger ute till salu vilket tenderar att leda till mer intensiva budgivningar.

Den genomsnittliga skillnaden mellan utgångspris och slutpris för bostadsrätter låg strax över 7 procent i januari. Det är den högsta nivån sedan september 2017.

– Det är tydligt att den höga efterfrågan och köpkraften från i höstas även präglar marknaden under början av 2021. När efterfrågan är hög så blir trycket på bostäderna till salu högre och då får vi större uppgångar från utgångspris till slutpris, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Tydligast på villamarknaden

Det är på villamarknaden som utvecklingen är tydligast. Där ökade priset för den genomsnittliga villaförsäljningen under januari med 8 procent från utgångspris.

Det är den högsta noterade ökningen sedan 2013 eller så långt tillbaka som Hemnet har en sammanhängande tidsserie. Att effekten är större på villamarknaden hänger sannolikt ihop med ett rekordlågt utbud.

– Mönstret med aktiva budgivningar är tydligast på villamarknaden vilket, förutom en hög efterfrågan, också är en effekt av ett lågt utbud, fortsätter Erik Holmberg.