Så navigerar du på en het bostadsmarknad

Bostadsmarknaden har varit het en längre tid. Hemmet har under det senaste året blivit viktigare än någonsin, vilket syns på marknaden, menar Ulf Wikland, bolåneexpert på Skandia. – Många arbetar också hemma och vill därför ha mer utrymme. Detta parallellt med stor efterfrågan på villor har gjort att priserna drivits upp, säger han.

Under den senaste tolvmånadersperioden har priset på bostadsrätter stigit med 8,4 procent. Motsvarande siffra för villor är det dubbla, 16,5 procent. Ett lågt villautbud är en av flera faktorer till de stigande priserna. Det är framförallt för större bostadsrätter, villor och fritidshus som efterfrågan är som störst på bostadsmarknaden just nu. Mindre lägenheter har halkat efter och inte haft samma prisutveckling det senaste året.

Räkna ut vad din ränta skulle vara hos Skandia – klicka här.

Höga priser och högt tempo

Det kan vara klurigt att både köpa och sälja på en marknad där priser och tempo är högt. Allt fler bostäder säljs nu redan innan visning och då gäller det att hänga med i svängarna innan annonsen plockas ned.

Samtidigt är det viktigt att inte dras med i rallyt, utan som alltid utgå från den egna ekonomiska situationen, menar Ulf Wikland.

– Många väljer att sälja först för att känna sig trygga med vilket eventuellt överskott man kommer att få. I ett sådant läge vet man vilket ekonomiskt utrymme man har inför nästa köp. Å andra sidan innebär det kanske en stress att hitta ett nytt boende inom en viss tid, säger han.

Räkna ut vad ett bolån hos Skandia kostar dig – klicka här.

Förändrade preferenser

En trend det senaste året har varit att lämna storstäderna för landsort där bostadspriserna är lägre. I en undersökning genomförd av Hemnet under 2020 var det tydligt att det senaste året har fått fler att drömma om en trädgård eller uteplats. Av de tillfrågade svarade 14 procent att de värdesatte trädgård högre än tidigare och 8 procent uppgav att de värdesatte större boyta högre än tidigare. Ulf Wiklands bästa tips, oavsett vad du ska köpa och när, är att få kontroll över vilka förutsättningar du har.

– Äger du en bostad idag skulle jag rekommendera att alltid börja med att se över vilket värde din nuvarande bostad har. Efter det är det läge att ansöka om ett lånelöfte. Ett lånelöfte ger dig en indikation på vad du får låna och vad det skulle kosta och på så sätt får du en bra bild av vad en flytt innebär för din ekonomi oavsett marknad, säger han.

Bunden eller rörlig ränta

Historiskt sett har det nästan alltid varit fördelaktigt att inte binda bolåneräntorna. Men på grund av lågränteläget i Sverige har det i perioder varit mer fördelaktigt med bundna räntor. Ulf Wikland menar att det inte går att ge ett generellt tips då det hänger på varje bolånetagares unika förutsättningar. Han är tydlig med att det inte finns något rätt eller fel när det kommer till bundna eller rörliga räntor.

– Men om du vill sova lite lugnare om natten kan du absolut titta på att binda din ränta om du får ett bra erbjudande från din bank. Då vet du med säkerhet hur stor din räntekostnad blir de närmaste åren. Det kan ge en känsla av ökad trygghet i ekonomin. Att binda räntan kan på så sätt skapa trygghet för den totala ekonomin. Om du planerar att flytta efter exempelvis ett år är det bra att inte binda räntan längre än så för att undvika eventuell ränteskillnadsersättning, säger han.

Flytta ditt bolån till Skandia – få en bättre ränta.