Andelsboende – ett nytt sätt att äga fritidsboende i fjällen

Suget efter fritidshus har ökat kraftigt det senaste året, mycket på grund av ett lågt utbud men stor efterfrågan. Samtidigt har priserna stigit med 15 procent i Sverige, vilket gör att det är svårt för många att ha råd till drömhuset i fjällen. Men stora fjällturismbolaget SkiStar har en lösning som passar många svenskar. 

Timmerbyn i Sälen.

I takt med att pandemin förändrat vår syn på boende och semester har också suget efter fritidshus ökar kraftigt, inte minst i fjällen. I exempelvis Åre har priset på fritidshus och bostadsrätter ökar med 17 procent respektive 19 procent den senaste tolvmånadersperioden. Höga bostadspriser gör att många inte kan köpa drömboendet i fjällen.  

Se vilka andelsboende som finns till salu i Sälen.

Se vilka andelsboende som finns till salu i Vemdalen.

Se vilka andelsboende som finns till salu i Åre.

Åre Village i Åre.

Andelsboende med Skistar

SkiStar, som äger och driver skidanläggningar i bland annat Sälen, Åre och Vemdalen, har skapat ett koncept där fler kan äga fritidsboende i fjällen. SkiStar Vacation Club startade för tio år sedan och ger fjällsugna möjligheten att bli andelsägare i ett fritidshus i Sälen, Åre och Vemdalen. Hafez Tadayon, från SkiStar Vacation Club, beskriver konceptet som ett modernt och mycket eftertraktat sätt att ha ett fritidsboende. För många är det ett första steg mot att köpa och äga ett fritidshus i fjällen.

– Det är perfekt för den som tycker om att resa en eller flera gånger per år och värdesätter boende med bästa läge. Konceptet innefattar alla fördelar som finns med att bo på hotell eller äga ett fritidshus, men man slipper ansvaret för drift och underhåll, säger han. 

Alla andelsboenden förmedlas av rikstäckande mäklarfirman Svensk Fastighetsförmedling. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer och se bilder från bostäderna på respektive ort:

Precis som på ett hotell checkar du in och slipper tänka på saker som drift och underhåll av bostaden. Det och mer därtill täcks in i årsavgiften, berättar Hafez Tadayon. Som andelsägare och medlem i Vacation Club äger du din semestertid i form av en andel i en bostadsrättsförening. Det innebär att du har rätt att vistas i bostaden utvalda veckor per år, men med friheten att köpa den period som passar bäst.

Växande bostadsform

Att andelsäga ett fritidsboende är än så länge inte lika vanligt som att köpa i Sverige, men ägandeformen är på uppgång och Skistar ser ett ökat intresse. Just att en stor, trovärdig och erfaren aktör som Skistar står bakom konceptet gör det tryggt och långsiktigt, menar Hafez. 

– Vi vet efter många år i fjällen vad svenskar vill ha i form av boende och kvalitet, med den kunskapen har vi skapat SkiStar Vacation Club, säger han. 

Fjällen går att njuta av hela året.

Så fungerar SkiStar Vacation Club – läs mer här.

Några fördelar med SkiStar Vacation Club: 

– Olika hustyper att välja mellan. 

– Hög standard, fullt möblerade och utrustade

– Ligger nära backar, service och aktiviteter.

– Checka in och ut som på ett hotell. Slipp oroa dig för sängkläder, handdukar och städning.