Köp en bostad – med din kompis

Höga bostadspriser och svårigheter med att få lån gör att unga har svårt att komma in på bostadsmarknaden. En lösning som kan hjälpa många är att ha en medlåntagare, exempelvis en förälder, kompis eller syskon. – Att köpa en bostad tillsammans med någon kan definitivt vara ett bra sätt att komma in på bostadsmarknaden. En bostad är med största sannolikhet en bra investering. Det är dessutom en fördel att låna tillsammans med någon eftersom det oftast innebär bättre lånevillkor och lägre ränta, säger Johan Engkvist, Bolåneschef på Nordax Bank.

Bolån utan fast anställning

Nordax Bank är en uppstickare på lånemarknaden som vill att alla som har en inkomst ska ha möjligheten att kunna få lån för att köpa en bostad. Därför har du möjligheten att ta ett lån oavsett om du är projekt- eller timanställd, vikarierar eller frilansar.

Läs mer om Nordax Banks bostadslån här.

Precis som alla andra banker gör Nordax Bank en kreditvärdering för att avgöra varje låntagares betalningsförmåga. Tack vare en mer personlig bedömning av bolånetagaren, kan Nordax Bank få en bättre förståelse för de ekonomiska förutsättningarna och göra en helhetsbedömning. 

Köp och bo tillsammans

Många unga vuxna har utmaningar med att ta första steget in på bostadsmarknaden. Men det finns en lösning som kan hjälpa många – att ha en medlåntagare. Det innebär att ni är två som ansöker om ett lån, en huvudsökande och en medsökande.

Eftersom bådas inkomster och ekonomiska förutsättningar räknas in betyder det lägre risk för banken. Det innebär i sin tur att ni har möjlighet att få en lägre ränta, högre lånebelopp och bättre villkor. En medlåntagare behöver inte vara en partner utan kan också vara ett syskon, en förälder eller en kompis.

Läs mer om Nordax Banks bostadslån här.

Vad är fördelen och risken med en kompis som medlåntagare?

Det finns en fördel med att köpa med en kompis (förutom att flytta ifrån föräldrarna). Vissa bostadsrättsföreningar kräver att de personer som äger bostaden måste bo i den. Det innebär att föreningen kan neka er som köpare om bara en av er bor i bostaden. Då ni är två som står för lånet har båda solidariskt betalningsansvar. Det betyder att om den ena inte kan betala kostnaderna för lånet har den andra fullt betalningsansvar för hela lånet. 

15 procent i kontantinsats

Kontantinsatsen är 15 procent av bostadens värde och det innebär att om du köper en lägenhet för en miljon kronor ska du själv betala en kontantinsats på 150 000 kronor. Under den senaste tolvmånadersperioden har snittpriset för en bostadsrätt ökat med 11 procent i Sverige. Snittpriset för en bostadsrätt är 2,8 miljoner kronor.

Det innebär att kontantinsatsen för en genomsnittlig bostadsrätt i Sverige är strax över 400 000 kronor. Pengar som ska betalas själv av låntagaren. Nu är det viktigt att komma ihåg att bostadspriserna i storstäderna drar upp snittpriset för lägenheter. 

Vad skulle ett bolån hos Nordax bank kosta dig? Räkna ut här.